Свързани новини

22.09.2018 08:09

Борисов нареди да бъдат отстранени всички държавни служители от разследването на Биволъ

Видян 1479 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите да отстранят временно или в отпуск всички държавни служители и експерти, които са споменати в журналистическо разследване на сайта “БиволЪ” за нередности при усвояването на евросредства, докато текат проверките по случая. Това съобщиха от правителствената информационна служба.


Оттам припомнят, че на 14 септември 2018 г. сигнал по повод същата публикация беше изпратен от вицепремиера Томислав Дончев до главния прокурор, МВР и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от ЕС".


Тогава от прокуратурата съобщиха, че са възложи на ДАНС да извърши проверка по повод материала, озаглавен "ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми", като обединяват сигнала на Дончев с такъв, подаден и от журналистите, предаде Гласове.


Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. В материала на "Биволъ" са приложени документи, за които се твърди, че са т.нар. паралелно счетоводство на свързани консултантски фирми. Данните са за периода ноември 2013-януари 2015 г.


От замесената фирма "Джи Пи Груп" отрекоха да са извършили нещо незаконно и се заканиха да си търсят правата в съда.


Именно заради тази статия бяха задържани журналистът от "Биволъ" Димитър Стоянов и негов румънски колега. След като подали на ГДБОП информация, че от въпросната компания унищожават документи, свързани с еврофондове - горейки ги край Перник, те самите отишли на мястото. Там обаче били закопчани от местни полицаи, изпратени на секретен пост. От МВР заявиха, че журналистите не са били арестувани, а само отведени в районното, за да бъде установена самоличността им.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще