Свързани новини

21.09.2018 14:29

Димов: Не са постигнати изискванията за чистотата на въздуха

Видян 927 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  В страната все ще не са постигнати заложените в законодателството изисквания за чистотата на въздуха. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на парламентарен контрол, предаде Фокус.


„Постигането на нормите за подобряване на качеството на въздуха е предизвикателство пред почти всички държави в ЕС. Подобряването качеството на въздуха е приоритет на правителството, както и на Министерството на околната среда и водите, защото това е свързано пряко със здравето на населението“, каза още министър Димов.


Той посочи, че през последните години се наблюдава устойчива тенденция за намаляване замърсяването на въздуха с фини прахови частици, което е основен проблем както в София, така и в повечето големи градове.


 „Но като цяло в страната все още не са постигнати заложените в законодателството изисквания. Във връзка с това министерството е предприело редица мерки - готви се законопроект за промени, насочени към ограничаване на употребата на нискокачествени въглища за битово отопление, направени са законодателни промени за повишаването на качеството и ефективността на автомобилите, в процес на съгласуване са промени в Закона за местни данъци и такси, които целят да стимулират употребата на автомобили, които водят на по-ниски нива на замърсявания, предлага се въвеждането на екологичен компонент за определянето на данъци върху превозните средства, съгласно който автомобилите с по-висок евростандарт ще имат по-малко данъчни тежести, въведени са и допълнителни ограничения за изкупуване на катализатори чрез по-висок контрол и санкции, осигурен е финансов ресурс за общините с нарушено качество на въздух и др.“, каза още министър Димов.


По думите му Министерството на околната среда и водите води политика за подобряване на качеството на въздуха, но е нужна помощ и на местно ниво.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

НОИ

Отпускат над 13 милиона лева за увеличение на заплатите в НОИ

Над 13 милиона лева ще бъдат отпуснати за ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви