Свързани новини

20.09.2018 09:47

Каракачанов за премиера: Или не се е изказал правилно, или не е бил разбран

Видян 3711 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът Красимир Каракачаноз изрази пред Епицентър.бг учудване от изявлението на премиера Бойко Борисов в Залцбург, че решението, което правителството прие в подкрепа на Унгария срещу санкциите на ЕС "няма правна стойност", защото не е било точка от дневния ред, а е взето на оперативно заседание. Борисов заяви още, че позицията на България по въпроса за санкциите срещу Унгария ще бъде изготвена за "някой ден", ако се стигне до такова решение след години.


 


"Не вярвам премиерът да е казал, че днешното решение на правителството няма правна стойност", заяви Каракачанов. Той обясни, че правната стойност на решенията на кабинета както на оперативно, така и редовно заседание, е една и съща.


За да се стигне до това решение в сряда, Красимир Каракачанов е внесъл още във вторник в МС Доклад, с който обосновава предложението си България да защити Унгария. В Доклада ясно е посочено, че България трябва да се обяви против санкциите на ЕС, с които може да бъде отнет гласът на  Унгария.


"И българското правителство взе единодушно решение да изготви позиция в защита на Унгария", разказа Каракачанов.


"Никой не бе против. Нещо повече, самият премиер Борисов каза, че гласува с две ръце за Доклада, с който се предлага да бъде изработена обща позиция на българската държава в защита на Унгария", подчерта пред Епицентър.бг Каракачанов.


Вицепремиерът недоумява как е възможно министър-председателят да каже, че  решение на правителството, взето на заседание на кабинета в присъствието на всички министри, няма правна стойност!


"Или не се е изказал правилно, или не е бил разбран", коментира той думите на премиера от Залцбург, които бяха разпространени от правителствената пресслужба.


В Докада на Каракачанов се казва: "В интерес на Република България е да подкрепи Унгария, като се обяви против процедурата по чл. 7(1), предложена от Европейския парламент. По този начин ще защитим наши традиционни приятели и партньори от политически нападки на идеологически опоненти и ще защитим правата на българите в Унгария, които като унгарски граждани могат да бъдат потърпевши от евентуални санкции срещу Унгария. Наказателно решение срещу държава членка, базирано на аргументи, като съдържащите се в доклада на евродепутата Саргентини, би създало опасен прецедент на намеса, който би могъл в бъдеще да бъде заплаха и за суверенитета на Република България."


В края на доклада вицепремиерът предлага: "Министерския съвет да стартира процедура по изготвяне на позиция на Република България за съответните формати на Съвета на Европейския съюз, в която страната ни не подкрепя предложението на Европейския парламент към Съвета на ЕС, взето със споменатото решението от 12.09.2018 г."


Въз основа на този единодушно приет доклад правителството е взело решение, с което възлага на всички държавни институции за обща позиция в подкрепа на Унгария, обясни още Каракачанов.


След заседанието на кабинета пред медиите застанаха двамата вицепремиери Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, които обявиха официално решението на българското правителство в защита на Унгария.


Затова е учудващо изразената няколко часа по-късно, и то от Залцбург, позиция на премиера, която се различава коренно от обявената от неговите заместници.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    С тиквата е така днес едно,утре задължително друго.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    С тиквата е така днес едно,утре задължително друго. Или не се бил изказал правилно или не бил разбран правилно.Ами то е ясно,че след като са му дръпнали червените уШички се е изказал ПРАВИЛНО !!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби