Свързани новини

18.09.2018 10:50

Русия към Израел: Виновни сте за сваления Ил-20 и смъртта на екипажа

Видян 2157 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Руският военен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската система за противовъздушна отбрана (ПВО) С-200 на територията на провинция Латакия. Ударът е станал по време на израелските въздушни удари с F-16, съобщи руското Министерство на отбраната. Русия обвини Израел за сваления  военен самолет с 15 души на борда. Нито един от тях не е оцелял. Москва запазва правото да отговори по съответния начин, заявявайки, че действията на Израел са довели до инцидента, предаде RT.



По думите на говорителя на военното ведомство Игор Конашенков израелските пилоти се прикривали зад руския разузнавателен самолет, който бил свален от сирийците с ракета от руската система С-200.



 "Ил-20 е свален над Средиземно море от сирийската противовъздушна отбрана (ПВО), тъй като зад самолета са се прикривали изтребители F-16 на Израел", съобщи пред журналистите представителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков, предава ТАСС.

„Прикривайки се зад руския самолет, израелските пилоти са го подставили под огъня на средствата за ПВО на Сирия. В резултат Ил-20, който има ефективна отразяваща повърхност, която е с едно ниво повече от тази на F-16, е свален от ракета, изстреляна от система С-200“, заяви генералът.

Той добави, че израелските самолети са нанесли удари в района на Латакия и преднамерено са създали опасна ситуация за надводните кораби и въздушните съдове, намиращи се в този район.



 „Оценяваме тези провокационни действия на Израел като враждебни. В резултат от безотговорните действия на израелските военни загинаха 15 руски военнослужещи. Това абсолютно не отговоря на духа на руско-израелското партньорство“, посочи той. „Оставяме си правото на адекватни ответни действия“, добави Конашенков.



Руският министър на отбраната Сергей Шойгу в телефонен разговор с израелския си колега Авигдор Либерман е заявил, че вината за свалянето на самолета е изцяло на Израел, съобщиха от руското военно министерство.



Шойгу каза, че Москва многократно е призовавала израелската страна да не извършва въздушни удари по територията на Сирия, защото те заплашват сигурността на руските военни, които помагат на правителството на президента Башар ал Асад.

След инцидента израелският посланик в Москва Хари Корен бе повикан в руското външно министерство, съобщи говорителката на ведомството Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и ТАСС.












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец