Свързани новини

17.09.2018 16:35

$25 млн. за Вартоломей от Порошенко

Видян 2351 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Подкуп стимулира намерението на Вселенският патриарх Вартоломей да се предостави автокефалия (църковна независимост) на Украинската православна църква  (УПЦ). Припомняме, че разколът на Православната църква в Украйна трае вече около три десетилетия. Самата Русия е покръстена именно в сегашната украинска столица Киев.  Позицията на всички поместни православни църкви е, че УПЦ е в лоното на Московската патриаршия. Подобно статукво е утвърдено с документ от 90-те години, издаден именно от Вселенската патриаршия, която признава руската църква като единствена в Украйна. За това позицията изпратена от Вартоломей до Порошенко това лято изглежда най-малкото изненадваща.  Обяснението се оказва прозаично.

През пролетта Киев опитал да получи  разположението на Вселенския патриарх Вартоломей  с внушителна сума. Преди визитата си в Истанбул президентът на Украйна Петро Порошенко получил средства, които да връчи на духовника.
Ясен е и източникът на въпросните средства. Няколко  видни украински бизнесмени и олигарси бяха помолени от властите да внесат своя принос за въпросния „подарък”. Събраната сума възлезе на 25 млн. долара.



С парите Вселенският патриарх Вартоломей е трябвало да бъде възнаграден за признанието на автокефалията на УПЦ. Според вътрешни източници обаче Порошенко се опитал да си присвои 15 млн. от общата сума и връчи на Вартоломей само 10 млн. долара. След като научил за това Вселенският патриарх отмени визитата си в Киев на 27 юли, посветена на 1030-тата годишнина от Покръстването на Киевска Рус.



Според източници решението за подобен бойкот е било ултиматум за Порошенко, чрез който да бъде получена цялата сума. Предвид сложната си вътрешнополитическа ситуация украинският президент склонил да върне остатъка от сумата.



Остават месеци преди нови избори за държавен глава на Украйна и Порошенко копнее да получи втори мандат. Засега обаче според социологическите проучвания той заема едва 6-то място по популярност с унизителните 6,2%, изпреварен от политици като Юлия Тимошенко и Олег Ляшко. Евентуалната автокефалия за УПЦ би била сериозен политически и ПР-ход за президента на фона на нестихващата гражданска война и икономическия упадък в страната.



При подобна обстановка Порошенко склони да върне остатъка от сумата, която си присвои (възможно именно за предстоящата предизборна кампания).



Едва след като Вартоломей получи всичките 25 млн. долара, той склони да изпрати официална делегация в Киев, която да обсъди въпроса за независимост на УПЦ.  Но дори и при тези обстоятелства Вселенската патриаршия не е над останалите православни църкви (при 4 хил. православни в Турция), а равна сред другите и не може да даде крайната дума за статута на УПЦ.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден