Свързани новини

13.09.2018 12:22

БСП: Ветото на президента трябва да бъде подкрепено

Видян 1305 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Ветото на президента трябва да бъде приветствано и подкрепено, а спорните текстове трябва да бъдат обсъдени внимателно и преценени отново. Разговорът си заслужава. От него зависят правата на нашите граждани“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков от парламентарната трибуна.


Той обясни, че основните белези, по които може да бъде съдено за съдебния процес, са нарушени с предлаганите изменения – достъпност до съд, публичност на процеса, възможност да се обжалва решението.


„И трите белега са сериозни застрашени“, допълни Зарков. Той подчерта, че административното правосъдие е основното средство за защита срещу тези, които волно или поради грешна преценка, злоупотребяват с властта си и вместо да изпълняват законите, ги нарушават. „Изпълнителната или местната власт срещу гражданите - това е административният процес. Силата, без съмнение, в този процес е на страната на властта. Единствената защита на хората е законът и процедурата“, обясни Зарков. Според него, ако законът е на страната на гражданите, то всеки човек, засегнат от решението, без значение на материалното или служебното си положение, може да му се противопостави. „Не са пресилени предупрежденията, че посегателствата върху правата по правилата на административния процес може да се разглежда като посегателство върху демократичното функциониране на държавата ни“, подчерта Крум Зарков.


Филип Попов:  Борим се за по-лесен достъп до правосъдие за обикновения гражданин


„Ние се борим за по-лесен достъп до правосъдие за обикновения гражданин”, заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Филип Попов от парламентарната трибуна. Той припомни, че става въпрос за 19 закона, които касаят социалното осигуряване, обикновените граждани, юридическите лица. „Не може да се поставя равенство между административно съдопроизводство и гражданското  и въвеждането  на пропорционални такси за тях”, категоричен бе той. „Целите на административното производство са различни от тези на гражданското”, допълни Попов.


„Би следвало от трибуната на НС да защитим основните принципи в една правова и демократична държава по отношение на достъп до правосъдие, по отношение на върховенство на закона”, заяви Филип Попов.  Той припомни, че тези принципи са „очевидно и ясно нарушени” с текстовете, върху които президентът налага вето. „Всички текстове са предложени от управляващото мнозинство, което се опитва да узурпира цялата власт”, заключи Филип Попов.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци