01/02

Свързани новини

13.09.2018 09:45

70% от обвинените за ОПГ - оправдани

Видян 2077 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Над 70% от обвинените от Прокуратурата на България в ръководене и участие в организирана престъпна група (ОПГ) са се оказали невинни. Това показват данни на Прокуратурата на България, изискани от „Студия Трансмедия“ по реда на Закона за достъп до публична информация. Според обобщените данни в периода от 2012 до 2017 г., което съвпада с мандата на действащия главен прокурор Сотир Цацаров, прокуратурата е повдигнала обвинения по чл. 321 от Наказателния кодекс (НК) на 2332 лица.


Съдът е постановил осъдителни присъди  за 652 от обвинените. Въпросният текст от НК гласи дословно:


 Чл. 321. (1)  Който образува или ръководи група, съставена с цел да върши престъпления в страната или в чужбина, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години.


(2) Който участвува в такава група, се наказва с лишаване от свобода до три години.


Макар и в една календарна година да не е възможно да се извърви пътят от повдигане на обвинение до произнасяне на осъдителна присъда и посочените данни да се отнасят за различни казуси, статистиката дава обща картина на някои съществени проблеми в работата на държавното обвинение. На първо място това е неспособността на прокуратурата да събира качествени доказателства. Но проблемът всъщност може да е значително по-страшен и да представлява съзнателно повдигане на обвинения на хора, за които не са събрани достатъчно доказателства за престъпна дейност.


Наказателни адвокати, с които „Студия Трансмедия“ разговоря, са резервирани към статистическите данни. Общото мнение е, че картината е още по-тежка, а в графата на осъдените влизат и обвиняемите, които са сключили споразумение с Прокуратурата. В повечето случаи това са хора, на които е повдигнато обвинение за участи в ОПГ заради разпространение на наркотици и са дребни дилъри по нарко веригата. В свое интервю за „Студия Трансмедия“ такова мнение изрази и адвокат Николай Хаджигенов.


Бивш служител на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), с когото „Студия Трансмедия“ разговаря, обясни повдигането на обвинения в ОПГ като механизъм за най-лесно сдобиване с разрешение за използването на специални разузнавателни средства (СРС). По думите му съдиите често гледат с по-голям респект към искането за издаване на разрешение за използване на СРС, когато става дума за обвинение в ОПГ.


Повдигането на обвинение, включително и за участие в организирана престъпна група, е практически безконтролно. То не подлежи на съдебен контрол до момента, в който прокуратурата не внесе обвинението си в съда. Или обвиняемият не поиска сам внасянето на обвинението.


Предвид ужасяващата статистика на прокурорската успеваемост в съда това ясно дефинира проблема за липсата на справедливост в правораздавателната система в България.


Статистическите данни дават и ясно обяснение за все по-големия брой дела за обезщетения, в които е въвличана България. Защото единствен път за получаване на справедливост остава търсенето на отговорност от прокуратурата по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани, както и Европейският съд по правата на човека.


Липсата на персонална отговорност на причинилите страданията на несправедливо обвинените е механизъм за защита и възпроизвеждане на тази порочна системата, погазваща право и справедливост.


Източник: transmedia.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на текущите проекти

Днес съсредоточете усилията си върху завършването на