Свързани новини

11.09.2018 16:23

Алибаба и руски фирми създават компания за интернет търговия

Видян 2003 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Суверенният инвестиционен фонд на Русия и китайският интернет гигант "Алибаба" ще създадат съвместно дружество в сферата на електронната търговия заедно с две руски компании, съобщиха изданията РБК и "Комерсант". Това ще доведе до появата на нов играч на руския интернет пазар и ще е най-голямата сделка в историята на руския интернет. В новото дружество "Алибаба" ще е главният (с 48%) акционер, чийто дял обаче не му стига, за да държи контролния пакет.

Китайският гигант същевременно получава 10% от онлайн холдинга Mail.Ru Group, който заедно с руския телеком "МегаФон" (мажоритарен акционер в Mail.Ru) също участва в сделката. На последните 2 компании се падат съответно 15 и 24 на сто от новото дружество, а на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) - 13%.

Създаването на AliExpress Russia (компанията ще приеме името на вече съществуващата в Русия услуга на "Алибаба") бе обявено на Източния икономически форум във Владивосток, на който присъстват и лидерите на Русия, Китай, Япония и други.

Новата компания, която ще е най-голямата в сферата на електронната търговия, освен стратегически активи на участниците ще обедини "нов капитал, мениджмънт ресурси и експертиза", пише "Комерсант". Според вестника страните по сделката са обсъдили възможността за съвместни инвестиции в други бизнеси, включително свързани с доставките на храна (Mail.Ru Group вече държи най-голямата услуга за поръчка на храна в Русия, Delivery Club).

Със сделката AliExpress получава достъп до аудиторията на Mail.ru Group в социалните мрежи (групата е собственик на "ВКонтакте" и "Одноклассники", чат приложенията, имейл услугите и онлайн игрите, около 100 млн. души). Това според събеседник на РБК, запознат със стратегията на холдинга, може да е сред най-интересните за "Алибаба" аспекти на новия ѝ бизнес в Русия.

Според генералния директор на РФПИ Кирил Дмитриев, цитиран от "Ведомости", целта обаче е и да се създаде "неоспоримият лидер на руския пазар за електронна търговия". Други участници в сделката казват за "Ведомости", че тя ще донесе и възможности за руски играчи да навлязат на китайския пазар.

Платформите на "Алибаба", чийто основател Джак Ма се оттегля от ръководния пост догодина, се ползват от над 600 млн. потребители в Китай, Югоизточна Азия, Турция, Европа, Индия и други страни.

Джак Ма посети за пръв път Русия официално през 2015 г. и се срещна с руския президент Владимир Путин, а няколко месеца по-късно започна да се обсъжда възможността за сътрудничество.



Тогава в интервю за РБК той каза, че "руската икономика не е в най-доброто си състояние в момента", но и че компанията му иска "да помогне на малките и средните предприятия (в Русия) да развиват дейността си".

Според "Файненшъл таймс" сделката има негласна подкрепа от Кремъл, който от години иска западните интернет компании да съхраняват данни в Русия. Според ръководителя на РФПИ AliExpress Russia ще съхранява данни в Русия и ще използва руски технологии, включително разплащателни системи.

Споразумението идва в момент, в който "ВКонтакте" е подложена на критики заради цензура на публикации и предоставяне на данни, използвани за арестуването на над 600 потребители, откакто мрежата бе купена от милиардера Алишер Усманов през 2014 г. насам.

 

Източник: dnevnik.bg







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева