Свързани новини

10.09.2018 13:09

Класацията на БТПП: ТОП 100 Фирми, водещи в икономика на България през 2017 г.

Видян 2293 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 1.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близо 90% среден ръст на приходите, 1.1 млн. лв. средна печалба постигат първите 100 най-бързо растящи компании у нас, показва класирането на БТПП. Това е 20-та годишна класация, която Палатата прави само на базата на обективни и съпоставими данни от финансовите отчети. Участват над 6 500 фирми от всички области в страната, които произвеждат 83% от БВП.


По-слаб растеж на приходите, но-висок на печалбата показва сравнение спрямо миналогодишното издание, когато първите сто фирми имаха по-висок растеж – 146% на приходите, но средната им печалба беше 655 хил.лв.


Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията–дял от 39% в първата стотица.


На второ място излиза секторът на услугите с 23%.


На трето място е строителството с 14%. Не обществените поръчки,а сградното строителство и оживлението в имотния пазар, тласкат напред сектора и оказват влияние върху добрите резултати на строителните компании през 2017 година.


От промишлеността най-застъпени сред първите 100 фирми по изменение на приходите отпродажби са хранително-вкусовата, химическата и текстилната. Това сатрадиционно добре развити сектори у нас, с добри конкуренти позиции спрямо чуждестранните фирми, разчитащи както на износа, така и на вътрешния пазар.


Впечатляващо е класирането поизменение на печалбата.Първите 50 фирми постигат среден ръстот 562% през 2017 г. спрямо 2016 г.В миналогодишната класация увеличението е било 359%. Средната печалба за фирмите от тази класация е 4.1 млн.лв, като най-ниската е 194хил.лв., а най-високата - 26млн.лв.


Големите регионални различия продължават – първите 10 фирми от Югозападния регион, класирани от приходи от продажби правят 10 пъти повече обороти от 10-те най-големи фирми в Северозападна България. На второ място като регион по общ размер на приходите от продажби на 10-те най-големи фирми е Северният централен. Класирани са фирми от различни индустрии – производство на биодизел; на храни; на санитарна керамика и др. На трето място по реализирани обеми от първите 10 фирми е Южен централен регион – главно под влияние надобивната индустрия, металургията и производството на машини и уреди.


С класацията показваме най-добрите примери, нека да е ясно, че има и други фирми, които не могат да се похвалят с такива резултати. Съобщенията за застои на българската икономика за крайни, но това не означава, че навсякъде има равномерно развитие. Нужни са по-бързи и по-смели промени, които да осигурят добри условия за развитие на възможно най-много фирми, в т.ч. най-вече на малки и средни компании.


Методологията на „ТОП 100” включва само нефинансови предприятия, приключили 2017 г. с печалба и с приходи от продажби над 100 хил.лв. през 2016 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Това е ден за споделяне и грижа към близките

Това е ден за споделяне и грижа към близките. Вашата