Свързани новини

30.08.2018 10:18

Тръмп: Няма причина за скъпи военни учения с Южна Корея

Видян 1516 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Американският президент Доналд Тръмп обвини Пекин за липсата на напредък в денуклеаризация на Северна Корея, заявявайки, че Китай е поставил КНДР "под огромен натиск" в отговор на търговската война, която Тръмп започна, предаде RT.


В изявление на Белия дом, публикувано от Тръмп в Туитър, се посочва, че Пхенян е бил обект на "огромен натиск от Китай поради големите ни търговски спорове с китайското правителство".


Тръмп твърди, че Пекин продължава да предоставя различни видове помощ на Северна Корея, включително да доставя горива, торове и "различни други стоки", като по този начин ефективно подкопава американската политика на "максимален натиск".


Въпреки, че Белият дом не успя да постигне значителен напредък в прилагането на споразумението между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и Тръмп, постигнато на двустранната среща на върха през юни, изявлението подчертава, че Тръмп вярва, че връзката му с Ким е "много добра и топла, и в този момент няма причина да се харчат големи суми за съвместни военни игри между САЩ и Южна Корея."


Въпреки Тръмп отбелязва, че ако възникне необходимост, "президентът може незабавно да започне съвместните учения отново", както с Южна Корея, така и с другия най-добър регионален съюзник на Вашингтон - Япония. Тръмп предупреди, че евентуални военни учения ще бъдат "по-големи от всякога".


След като обвини китайското правителство в незаконно поведение на Корейския полуостров, изявлението приключва, като посочва, че горчивият търговски спор между САЩ и Китай "ще бъде разрешен във времето" от Тръмп и "великия президент на Китай Си Дзинпин".


Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис заяви по-рано тази седмица, че САЩ нямат планове да отменят повече военни учения с Южна Корея, въпреки че някои по-големи учения са били спрени като знак на добра воля в преговорите със Северна Корея, докато други са продължили.


По думите на Матис все още не е взето решение относно тренировките, определени за 2019 г.


Северна Корея, която отдавна е раздразнена от съвместните военни учения, неотдавна обвини Вашингтон в двуличие. Официалният вестник на управляващата партия съобщи, че американският контингент, разположен в Япония, репетира нашествие в Северна Корея чрез "организиране на тайни тренировки, включващи специални единици за убиване на хора", докато Белият дом "води диалог с усмивка на лицето ".


Въпреки че след срещата на върха през юни не е постигнат значителен напредък в Северна Корея, усилията за прекратяване на  ескалиращата търговска война между САЩ и Китай не дадоха резултат. Неотдавнашните разговори между американски и китайски представители приключиха без пробив и бе съобщено, че няма насрочени последващи заседания. Междувременно, Китай обеща да отговори "решително" на "необоснованите мерки", предприети от САЩ.


Продължаващата търговска война започна с американските тарифи за внос на стоки от Китай, обвинявайки Пекин, че се възползва от американската търговия с нелоялни търговски практики. След това Китай удари САЩ със свои собствени такси за внос. От юли страните се удряха взаимно с тарифи за стоки на стойност 50 милиарда долара, засягащи широк спектър от продукти. Миналата седмица влязоха в сила митата на САЩ от 25% върху китайски внос на стойност 16 милиарда долара.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху