Свързани новини

29.08.2018 09:48

Отпускат по 375 лв. за близките на жертвите край Своге

Видян 1673 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Агенцията за социално подпомагане ще отпусне еднократна помощ на близките на починалите и на пострадалите при адската катастрофа край Своге. Сумата е 375 лева – максималната, предвидена от закона, каза в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия социалният министър Бисер Петков. Той подчерта, че потърпевшите от трагедията няма да бъдат принудени да чакат по гишета, за да получат средствата. Служители на агенцията ще ги посетят по домовете им, където ще бъдат оформени необходимите документи.


Социалният министър коментира и проблемите на хората с увреждания. Той обясни, че отпадането на зашитата им от уволнение е станало по предложение на организациите на самите хора с увреждания.


„Нормално е те да бъдат източник на работна сила, но трябва да се съобразяваме и с твърденията на работодателите, че дадено лице може да не е пригодно да извършва определена дейност. Уволнението ще става само с предварително индивидуално разрешение от Агенцията по труда”, обясни Бисер Петков.


Той подчерта, че ако даден работодател не може или не желае да попълни квотата за назначения на хора с увреждания, то той е задължен да внася т.нар. компенсационна вноска във Фонда за заетост на хората с увреждания. В неговия управителен съвет е предвидено да членува и човек от национално представителните организации на работодателите.


Министър Петков разясни и какви ще бъдат все още обсъжданите увеличения на финансовата помощ за хора с увреждания.


„Обективният измерител вече ще бъде линията на бедност – предвидено е месечната помощ да бъде процент от нея. Увеличението е най-съществено за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние. Идеята е сумата да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие”, обясни Петков. И допълни, че финансовата подкрепата плюс социалната инвалидна пенсия е предвидено да достигнат до линията на бедност, а за следващата година одобрената от Министерския съвет такава е 348 лева. Допълнително хората с увреждания получават т.нар. добавка за чужда помощ в размер на 94 лева.


„В сравнение с това, което в момента получават, увеличението е с над 200 лева”, подчерта социалният министър.


Хората с над 70% инвалидност месечно ще взимат „досегашните интеграционни добавки и спрените като отпускане, но продължаващи да се изплащат четвъртинки инвалидни пенсии от НОИ”, поясни още Петков.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

На дневен ред ще са финансовите въпроси

На дневен ред ще са финансовите въпроси и най-вече как