Свързани новини

27.08.2018 15:19

Израел отвори пункта Ерец на границата с ивицата Газа

Видян 1272 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Израел отвори контролно-пропускателния пункт Ерец на границата с ивицата Газа, който бе затворен на 19 август заради масови размирици в района.


"Да, отворихме", потвърди за ТАСС по телефона служителка на ГКПП Ерец.


 


Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман съобщи тази нощ, че контролно-пропускателният пункт отново ще бъде отворен. Той е взел решението след консултация с израелските служби за сигурност и след седмица на сравнително спокойствие по границата.


 


ГКПП Ерец, единственият проход за движение на хора между Израел и ивицата Газа, се използва главно от официални делегации с хуманитарни задачи в сектора, журналисти и палестинци, одобрени от властите за лечение в еврейската държава, предаде Медиапул.


 


На 15 август Израел отвори отново в знак на мирни намерения пункта Керем Шалом - единствения за превоз на стоки между Израел и Газа. Той бе затворен повече от месец заради провокации и сблъсъци между палестинци и израелски войници по границата на анклава.


 


Протестите, организирани от месеци всеки петък край оградата, разделяща Израел и Газа в рамките на т. нар. Поход на завръщането, редовно прерастват в сблъсъци и безредици, припомня ТАСС. Демонстрантите настояват палестинците, прогонени или напуснали земите си при създаването на Израел през 1948 г., да имат правото да се върнат там.


 


Израел държи заедно с Египет в блокада ивицата Газа, откакто ислямисткото движение Хамас пое контрола върху тази територия през 2007 г. От няколко седмици Египет и ООН се опитват да установят трайно примирие между Хамас и Израел след месеци на напрежение и насилие, отбелязва Франс прес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп