Свързани новини

26.08.2018 11:38

АПИ тествала пътя-убиец за 22 млн. евро, бил нередовен, но не взели мерки

Видян 2652 пъти | Коментари 1
Гласували 5 рейтинг: 3.6000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди два месеца лаборатория на АПИ тествала настилката на пътя-убиец край Своге, където днес се обърна автобус и загинаха 15 души. Това съобщиха за Фрог нюз източници от Главна дирекция „Национална полиция“. Оказало се, че коефициентите за плътност и сцепление били в пъти под допустимите, но никой не си направил труда да вземе мерки.


Причина за тестовете в региона били множеството катастрофи. По тази причина били изпратени експерти, които да проверят дали асфалтът е наред. Според източниците той наподобявал този, който се полага на детски площадки. Не е изключено това да е причинило настоящата трагедия. Не е ясно дали изобщо ще се търси отговорност за бездействието на ведомството на АПИ.


По ирония на съдбата в края на миналата седмица от Института за пътна безопасност алармираха за това, че същият този път е в окаяно състояние, независимо, че е нова настилката.  Ето какво обясниха от ИПБ: Става въпрос за път II-16, който минава през Искърското дефиле и е дълъг малко над 81 километра. От ИПБ напомнят, че освен за хората в района, този път е много важна алтернатива за движение между София и Видин, когато Е-79 е в ремонт или поради други причини по направлението А-2, I-1 не може да се преминава (направлението София-Ботевград-Мездра-Враца).


Ето какво още посочва Института: "С договор за строителство от 03.08.2011 г. е възложено изпълнението на "Рехабилитация и реконструкция на път II-16 от републиканската пътна мрежа" във връзка с проект Транзитни пътища V, Лот 17. Стойността на този ремонт е 22 957 298,00 евро без ДДС /СМР + аванс/, а заложеният срок на изпълнение е 24 месеца + 365 дни за съобщаване на дефекти. Официално проектът за рехабилитация е завършен на 27.12.2016 година. (според справка по Закона за достъп до обществена информация)


По информацията, предоставена на Института, става ясно и че Агенция Пътна инфраструктура е организирала провеждането на оглед на обекта от комисии с цел констатиране на всички гаранционни дефекти. Огледите са проведени и наличните гаранционни дефекти са описани. Тяхното отстраняване следва да бъде извършено от фирмата изпълнител на обекта – ДЗЗД Трейс Своге, като се планира това да се случи преди началото на зимния сезон. Към 3 август, 2018 година ИПБ направи своя проверка и констатира следното състояние на ремонтирания за 22 957 298,00 евро без ДДС път към 03.08.2018 година: Разрушена асфалтова настилка при разклона за село Скакля.


Нарушено асфалтово покритие в близост до гара Бов. На много места асфалтовата настилка е компрометирана и в лошо състояние. Това реално се е случило след по-малко от две години след завършването на обекта. Експертите на института изпратиха запитване и относно това дали и колко пари общо са похарчени за поддръжка на пътя по отношение на почистването на крайпътните канавки от паднали камъни, подмяна на пътни знаци, които са били счупени и подрязването на храсти от началото на тази година.


От АПИ чрез Реш. № РД-ОИ-55/23.08.2018 г. предоставиха информация, че дейността по поддръжка се извършва от фирмата, поддържаща републиканските пътища в област София. До момента конкретно за този пътен участък от началото на годината са похарчени 33 906 лв. с ДДС. ИПБ направи отново своя проверка за състоянието на пътя след извършеното почистване на стойност 33 906 лв. с ДДС и установи следното към дата 03.08.2018 г.


Източник: Фрог нюз



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Колко е откраднато? 30.06.2019 14:08

    КОЛКО ОТ 22 957 298 ЕВРО ЗА ПЪТЯ „СОФИЯ –СВОГЕ“ СА ОТКРАДНАТИ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и