Свързани новини

24.08.2018 09:28

Застрояват и Силистар

Видян 3447 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Строителните апетити стигнаха до последния пясъчен плаж по Южното Черноморие - Силистар. Плажът се опази непокътнат през годините на дивото строителство въпреки редовните скандали с частни собственици и претенции в района му. Сега кметът на община Царево Георги Лапчев е внесъл докладна за одобряване на подробен устройствен план за вилно селище с площ 22 декара в непосредствена близост до плажа и в границите на природен парк "Странджа" и "Натура 2000", съобщи Биволъ. Докладната ще се обсъжда днес в общинския съвет. Случаят напомня скандала "Златна перла" - незаконния комплекс, чиито бетонни основи години наред загрозяваха крайбрежието до село Варвара, докато се точеше съдебната сага по събарянето им.

Инвестиционният проект за Силистар също не признава правилата - за него нито има становище на екоминистерството, нито пък е спазена наредба на регионалното министерство да не се одобряват ПУП на парче, преди за съответната територия да има действащ общ устройствен план. Според природозащитника Тома Белев започнатата от Лапчев процедура е незаконна, доколкото няма извършена преценка за необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на "Натура 2000", пише "Биволъ". На мястото по времето на соца е имало свинарници, от които сега са останали само руини.

Собственик на терена според разследващите журналисти е "Ню Билдинг Естейтс", който го е придобил на 30 юли от Сибанк/ОББ срещу 435 172 лв., или около 10 евро на кв.м. "Ню Билдинг Естейтс" е с капитал 500 лв. и на свой ред е собственост на „Ню Билдинг Пропърти“ ЕООД с капитал 100 лв., която е еднолична собственост на 34-годишната Десислава Цветанова Георгиева. Според рекламни материали в медиите тя е строителен предприемач, в интервю за "Бизнес класа" казва, че любимото й място за почивка е "далеч от светската суета и забързания ритъм на ежедневието", а природата я зарежда. В сделката я представлява Петьо Христов Петков, който е неин съдружник в няколко фирми. Двамата не са известни, но "Биволъ" проследява техни съдружници и партньори - един от тях е участникът в "Биг Брадър" Стефан Кемалов, арестуван през 2008 г. при акция срещу престъпна група за фалшиви документи. Друг съдружник е руснакът с кипърски паспорт Игор Риммер, съсобственик на хотел "Сапфир" в "Слънчев бряг".

Общинските власти са задвижили процедурата за ваканционното селище с удивителна бързина, показва хронология, проследена от "Биволъ". Заявлението за допускане на ПУП е одобрено още когато сделката е на ниво предварителен договор - заявлението на фирмата е внесено на 5 юли и в същия ден от 9.30 часа се събира разширен общински експертен съвет с участието на всякакви институции, включително МО, и го одобрява, пише "Биволъ".

ПРЕДИСТОРИЯ

Последният опит да се направи общ устройствен план на Царево беше задействан през пролетта, но още не е окончателно приет. В този последен вариант се предвижда общо увеличение на урбанизираните територии в общината с 515.91 хектара до 1723.74 хектара. Застрояването ще изяде 83.51 хектара от територията на природния парк, а останалата част е за сметка на неизползвани стопански обекти и земеделски земи. Най-голямо увеличение се планира именно в Резово, към което спада и Силистар - с над 100%. Имотът не е на първа линия, като непосредствено пред него са имоти, свързвани пряко или косвено с депутата от ДПС Йордан Цонев и арх. Калин Тихолов. Калин Тихолов освен крупен инвеститор в имоти е автор на едни от най-скандалните устройствени планове по морето, включително този за застрояване на дюните в Несебър и един от старите планове на Царево, заради който ЕК ни предупреди с наказателна процедура. Освен като личен архитект на Доган (както го определя "Капитал") Тихолов нашумя и като едно от най-скандалните назначения у нас - за няколко часа беше министър на инвестициите на Пламен Орешарски, преди надигналото се недоволство да го свали.
 Източник: Сега


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Петър Петров

Възраждане се регистрира за вота в ЦИК

"Възраждане" се регистрира за вота 2 в 1 в ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но