Свързани новини

23.08.2018 10:58

Пор. призна: пробите за чума са ОТРИЦАТЕЛНИ

Видян 4595 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на земеделието Румен Порожанов отговори в студиото на БТВ на въпроса дали козите в Странджанско са били избити на сляпо. Информацията идва от в. "Труд", който твърди, че са излезли вторите лабораторни изследвания и те са отрицателни - чума няма. И следователно козите на баба Дора са избити напразно.


"Вторите проби са взети от целия 10-километров участък, където имаше чума по дребните преживни животни. Те трябваше да покажат, дали има разпространение на заразата. Аз лично съм доволен, че те са отрицателни, защото това показва, че чумата не се разпространява. Имаше ясни резултати от френската лаборатория, че чума има. Тези резултати бяха показани. Не мога да отговоря колко точно животни са починали от чумата. Не искам да подвеждам с неточни данни. По тази тема трябва да питате БАБХ", заяви министър Порожанов, който бе гост в предаването "Тази сутрин".


Над 8000 проби са взети, до една седмица ще бъдат обработени - в пет лаборатории, информира той.


На директниния въпрос имаше ли чума в България Румен Порожанов отговори: "Лабораторни проби бяха показани, включително и позитивни резултати на френската лаборатория. При аутопсия на определени животни имаше животни с клиника, включително с антитела, които се констатираха в последствие". Въпросите колко животни са умрели от чума министърът отправи към агенцията по храните.


"Чума в България имаше и това е потвърдено от лабораторните проби. В Болярово имаше една проба, за която имаше съмнение за чума. Аз лично разговарях със собствениците на стадото, но те отказаха да допуснат ветеринарите да вземат втори проби, което е абсолютно нарушение на закона.


Щамът на чумата е даден за анализ във френската лаборатория, но все още не е изолиран. И френската, и българската лаборатории са акредитирани и лицензирани. Аз съм спокоен във всяко едно отношение. Грешки допуснахме в чисто комуникативен план. Това беше казано още в самото начало, въпреки че се провеждаха срещи с хората и кметовете, но това е трябвало да стане в един много по-широк кръг. Оставката на един министър е рутинен акт. Аз не се притеснявам от нищо", категоричен беше Порожанов.


"Работя професионално с д-р Илиев от БАБХ. За последно се чухме снощи. Не мога да кажа кои са гадовете. Това са думи на премиера. Бойко Борисов е прав, че поръчката за ваксината не беше правилна. Вие сега тук ми провеждате разпит за дейноста на БАБХ. Темите за оставките винаги са на дневен ред. Отговорност носи този, който е виновен. В случая това е БАБХ. Знам и следващия въпрос - ще поискам ли оставката на д-р Илиев. Това е тема, която се дискутира с премиера. Пак ще повторя, че оставките не са проблем", обяви министърът, след като беше провокиран неколкократно от водещата Биляна Гавазова кой е виновен за темата с чумата и кой ще понесе отговорност.


В края на предаването министър Порожанов отговори и на въпроси, свързани с чумата по свинете, заради която бе направена ограда по границата с Румъния. Заболяването се разпространява от дивите животни.


"Оградата по границата с Румъния ще излезе около милион и сто хиляди. Голяма част от нея ще бъде с режеща тел тип "Бруно". Трудът изобще не се калкулира в тази цена. Дивите прасета няма да могат да я прескочат", обеща Порожанов.


Източник: Епицентър



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ЧУМАТА 30.06.2019 14:08

    Порожанов, ти не си за оставка: ти си за бесило. Заедно с Дамянов и Б.Борисов!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв