Свързани новини

23.08.2018 09:48

Сидеров: Македония да спре спекулациите с историята

Видян 1141 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съпредседателят на "Обединените патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров предлага анекс към договора за добросъседство между България и Македония, чрез който Скопие да се задължи да се въздържа от всякакви спекулации и опити да присвоява исторически личности или събития. Това обяви самият Сидеров пред журналисти пред сградата на Министерския съвет днес, предаде "Фокус".


Поводът за предложението на Сидеров са изявления на премиера на Македония Зоран Заев. В позиция по-рано днес от ВМРО поискаха Заев да остави общата история на двете страни на мира, за да можем заедно да изградим общото си бъдеще. Поводът са изказванията му, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско, както и че македонският език ще стане официален в Европейския език (ЕС).


Сидеров възнамерява да внесе проекторешение в парламента, с което да се възложи на правителството да анексира договора с Македония. Той уточни, че досега не е говорил по тази тема с министър-председателя Бойко Борисов.


"В него най-общо се казва, че Македония ще се въздържа от всякакви спекулации и опити да присвоява исторически личности или събития – владетелите на първата българска империя от цар Крум до цар Владислав и всички исторически личности и събития, свързани с националноосвободителната борба и т.н.", каза още Сидеров. Той посочи, че това е едно подробно наставление македонската страна да спре със свободни изявления, с които засяга българската история и с които се предизвиква негативен обществен отзвук.


"Добросъседските отношения са важно нещо, но Македония трябва да знае, че ние поставяме този анекс и ако тя не се съгласи с него, България ще си помисли за подкрепата за ЕС. Това не е нещо вражеско, а съвсем в рамките на дипломатическите отношения", коментира Сидеров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева