Свързани новини

23.08.2018 09:59

Лирекс опроверга Цачева, но не и Цветанов и премиера

Видян 1911 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник на извънредното заседание на парламента срещу фирмата бяха отправени тежки нападки от шефа на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. "Как беше направено видеонаблюдението - с изричните указания да спечели "Лирекс". Интерфейсът беше затворен и това не даде възможност да се надгражда тази система и да участват други фирми. Убеден съм, че същото се е случило и в Агенцията по вписванията. Вярно ли е, че се установява, че "Лирекс" преди инцидента е обединила дисковия масив на основния и на резервния сървър? Това е довело до невъзможност за възстановяване. Не знам дали не е умишлен саботаж от някой, който е искал да създаде проблеми в държавата, и да кажем, че правителството и министърът на правосъдието са виновни за това", каза бившият вътрешен министър.

"Ако "Лирекс" се вдигнат шапката, буквално ще ни сринат", отговори му премиерът Бойко Борисов.

Цачева намеси името на "Лирекс", докато говореше за поръчките на регистъра. Тя сбърка фирми и поръчки, но излезе на трибуната специално за да се поправи.

В писмото на "Лирекс" до медиите се казва, че компанията е обект на постоянни спекулации и прокарване на интереси от различни хора. Даден е пример: "Вследствие на извънредното заседание на парламента в някои медии се появиха цитати и преразкази на думи на г-жа Цачева, които се твърди, че тя е казала от парламентарната трибуна. Според тях през декември миналата година "Лирекс" е спечелила поръчка на Агенцията по вписванията за оборудване на стойност 3.6 млн. лв. Всички документи за тази поръчка са свободно достъпни на сайта на Агенцията по вписванията. В тях ясно се вижда, че "Лирекс" не е печелила такъв търг, като дори не сме участвали в такова нещо и нямаме никакво отношение към него", заявяват от компанията. Те добавят, че не смятат за необходимо да опровергават "всички други изказвания и писания", с които се подронват авторитетът и надеждността им.

Вредите от срива на Търговския регистър са неизмерими. Всяка фирма търпи вреди, които са конкретни и различни. Това каза пред БНР юристът Николай Янев, който е работил по създаването на регистъра. Той обясни, че има кредитори, които не могат да предявят вземанията си от търговци, обявени в несъстоятелност. Или търговци, които не могат да тръгнат към ликвидация. Може да става дума за бизнес партньори, които не могат да разберат с кого да преговарят и с кого да сключват договори. Това са дружества, които имат единствен вписан управител, който е починал или когото искат да освободят от тази длъжност, но не могат да впишат тази промяна в Търговския регистър. "Още когато започна реформата в Търговския регистър, беше ясно, че политиците, с много малко изключения, имат бегла представа какво представлява Търговският регистър", обобщи юристът. "Самата идея Търговският регистър да не функционира дни или седмици наред е немислима в нито една пазарна икономика."


В Имотния регистър за кратко е имало проблем с електронното плащане за справки. Той е бил заради фирмата посредник, през която се плаща, и бил отстранен бързо. Това казаха пред "Сега" от Агенцията по вписванията заради появилата се информация в социалните мрежи, че заради рухналия Търговски регистър проблем има и при имотния. Проблем с вписванията нямало - даже вместо за три дни ставали за два.

 
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, министър на правосъдието,

която две седмици не отрони и дума за катастрофата с Търговския регистър, в сряда съобщи чрез пресцентъра си, че няма отношение към мярката за неотклонение на Анита Мейзер и нейното участие във ВИП Брадър. Така гражданите и бизнесът се информираха за приоритетите на министерството.

Източник: Сега


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще