Свързани новини

22.08.2018 16:37

Пожарникар оглави Метрологията

Видян 3577 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Бившият шеф на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" Кирил Войнов е назначен за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Той е бил предложен за поста от министъра на икономиката Емил Караниколов и одобрен на заседанието на Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба.

Досега длъжността председател на агенцията се изпълняваше от Петър Горновски. Той е от квотата на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) и беше назначен по предложение на вицепремиера по икономическите въпроси Валери Симеонов. Това стана ясно в края на юли, когато при една от словестните престрелки между Сидеров и Симеонов, лидерът на "Атака" обяви, че след ходатайство на вицепремиера за шеф на ДАМТН е назначен негов човек в името на стабилността на коалицията.

Смяната става в момента, когато Горновски обикаляше страната за срещи с кметове и областни управители по повод създаването на държавното предприятие "Управление и стопанисване на язовири". В него трябва да влязат всички държавни и общински язовири, за които местната власт не може да се грижи. За аварийния ремонт на около 400 потенциално опасни язовира правителството спешно отпусна 500 млн. лв.

Според правителственото съобщение обаче временното назначение на 68-годишния генерал-майор от МВР Войнов е продиктувано от невъзможността на Горновски да " извършва задълженията си за продължителен период от време, поради здравословни причини".

Така с цел да се осигури нормалната работа на ДАМТН и да не се препятства дейността ѝ, се налага до завръщането на титуляра да бъде определен временно изпълняващ функциите на председател, мотивира се правителството.

До момента Кирил Войнов изпълнява длъжността заместник-председател на ДАМТН.

"Той притежава необходимото ниво на образование и професионална компетентност да изпълнява функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Предлаганата кандидатура е съобразена с изискванията на Закона за администрацията", е посочено още в правителственото съобщение.

Не е ясно Кирил Войнов от коя квота е в ДАМТН. Той е роден на 10 декември 1950 г. в софийското село Дръмша. През 1970 г. завършва Школата за запасни офицери, а година по-късно вече е помощник-командир на взвод към Министерството на народната отбрана.

През 1975 г. започва работа като командир на взвод към Столичната служба за противопожарна охрана, която по това време е част от МВР.

От 1977 до 1981 г. специализира в Москва и завършва като инженер по пожарна техника и безопасност. В периода 1981 – 1985 г. е заместник началник-щаб на противопожарен батальон към служба "Противопожарна охрана", а от 1985 до 1992 г. е заместник началник-щаб на службата.

От 1992 до 1993 г. е заместник-декан на факултет "Противопожарна охрана" към ВИПОНД-МВР.

В периода 1994 – 2006 г. е директор на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност". Отстранен е през 2006 г. от тогавашният вътрешен министър Румен Петков по обвинения в злоупотреба със служебно положение и нарушаване на дисциплината, но беше оправдан. Войнов твърдеше тогава, че е отстранен от поста под давление на тогавашния министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем, заради противопоставянето на идеята ѝ пожарната да излезе от системата на МВР и да премине на нейно подчинение.

На местните избори през 2015 г. беше в листите на "Движение напред България" и кандидат за кмет на Костинброд. На парламентарните избори през 2009 г. Кирил Войнов беше мажоритарния кандидат на НДСВ за София-окръг.

Източник: Медиапул


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Ей, тез пожарникари, незаменим кадър, нема спиране, до насиране и напоикаване ще са на държавна хранилка!

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ТОЗИ Е ВУЙЧО НА БОЙКО. ЗА ДРУГОТО СИ ПРАВЕТЕ САМИ ИЗВОДИ!АКО ИМАТЕ ТЪРПЕНИЕ ГО ИЗСЛУШАЙТЕ НЯКОЙ ПЪТ КАКВИ ГИ ГОВОРИ !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец