Свързани новини

22.08.2018 11:11

Германия: Европа се нуждае от независима от САЩ платежна система

Видян 1616 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Европейският съюз трябва да създаде система, която да позволи на Брюксел да бъде независим във финансовите си операции от Вашингтон, според германският външен министър Хайко Маас, предаде RT.


"Необходимо е да укрепим европейската автономия, като създадем платежни канали, независими от САЩ, Европейски валутен фонд и независима SWIFT система", пише Маас в материал за Handelsblatt.


SWIFT е мрежа, която позволява на финансовите институции по света да изпращат и получават информация за финансови транзакции, базирана в Белгия. Управлението на системата твърди, че SWIFT остава политически неутрална и независима.


Има съобщения, че въпреки подобни твърдения Съединените щати имат достатъчно правомощия да блокират транзакциите чрез SWIFT. През 2012 г. датският вестник Berlingske пише, че американските власти успяват да блокират пари, прехвърлени от датски бизнесмен на германска банка за партида кубински пури, за които са наложени санкции. Сделката беше извършена в щатски долари, което позволи на Вашингтон да я блокира.


Думите на германския външен министър идват, когато САЩ се оттеглиха от иранската ядрена сделка и отново наложиха санкции срещу Техеран. ЕС запазва ангажимента си към споразумението въпреки политическия натиск от Вашингтон. "Всеки ден сделката е жива, по-добра е от експлозивната криза, която иначе би застрашила Близкия изток", пише Мас.


ЕС наложи така наречения статут на блокиране, за да защити фирмите, опериращи в Иран, от санкциите на САЩ срещу страната. Въпреки това, европейски компании като Total, Maersk и други изоставиха Иран. Тези фирми са зависими от доминираната от САЩ международна банкова система и международните финансови пазари.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,