Свързани новини

21.08.2018 20:08

Премиерът: Ако имаме късмет, ще имаме и Търговски регистър

Видян 4426 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


До края на седмицата ще имаме (Търговски) регистър, ако имаме късмет. Това бе основното послание на премиера Бойко Борисов по време на изслушването му във вторник пред парламента за безпрецедентния срив на системата за вписванията на българските фирми. В неделя от Стара Загора Борисов обяви, че Търговският регистър ще заработи до сряда. Във вторник това се оказа лъжливо обещание. В парламента не бе уточнено кога държавата би имала Търговски регистър, ако няма късмет, пише Медиапул.

"Кризата е преодоляна. Имам уверение от Изпълнителната агенция по електронно управление, че ще имаме работещ Търговския регистъра към края на седмицата", каза Борисов в Народното събрание. После той се прецизира сам и допълни, че "до края на седмицата ще имаме регистър, ако имаме късмет".

Изказването на премиера за "късмета" напомни много на обяснението за срива на вече бившата шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова. Преди седмица тя каза, че такива неща "се случват и никой не е застрахован". Борисов е на същото мнение.

"Диск е, скапал се, паднал. Всички работите с компютри, с програми; знаете, че някой път се бъгва. Същото се случи и тук. Неудобство. Неприятно. Бързо го надграждаме. Мисля, че се справяме. Много по-тежко би било, ако се случи в други системи. Това ни дойде една добра обица на ухото и мисля, че всички сме си взели поуки",  каза премиерът Борисов пред журналисти.

Пред депутатите той обяви, че до момента са възстановени данните на Търговския регистър до 17 юли. Те се изваждат едновременно от лентови носители и от дефектиралите дискове. Правителството се е свързало по дипломатически път с компанията производител на дисковете със зов за помощ. Тя е откликнала и от Япония е изпратен специалист, който да помогне за спасяване на информацията.

Иначе от изслушването на премиера станаха ясни и някои други любопитни подробности за срива на системата. Агенцията по вписванията е била наясно от три години за проблемите и рисковете пред експлоатацията на Търговския регистър и въпреки това се е стигнало до пълния срив на системата от 10 август.

Премиерът не отговори на редица политически въпроси, които бяха поставени от БСП – дали с оставката на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова не се прикрива чужда отговорност, достатъчна ли е тази оставка и дали е



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,