Свързани новини

20.08.2018 16:28

Лекарският съюз за починалата родилка: Не вменявайте недоказана вина!

Видян 1242 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Централната комисия по професионална етика на БЛС ще се самосезира по случая с починалата в Сливен родилка. Това се посочва в становище на Българския лекарски съюз /БЛС/ във връзка със случая в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен, предаде 24 часа.


БЛС апелира за повече толеранс от обществото към българските лекари и за търпение за установяване на нарушения по надлежния ред, тъй като всеки един човек има право на справедлив процес за изясняване на вина, е посочено в становището.


От организацията са посочили, че за да се извършат проверките от компетентните органи и да се уточнят обективни и субективни обстоятелствата около съответния инцидент е необходимо време.


Ръководството на БЛС се е запознало със случая и с излъчените в публичното пространство репортажи и коментари, е посочено в становището и е допълнено, че медицинската професия, особено родилните грижи, е дейност с повишен риск от усложнения в лечебно-диагностичния процес и не всеки проблем в този ракурс се обусловя от некомпетентност или грешка на медицинско лице. В конкретния случай към БЛС няма отправена официална жалба за разглеждане, но Централната комисия по професионална етика на БЛС ще се самосезира на база "публикации в пресата и медиите, касаещи ресора на КПЕ", съгласно чл. 64(3), са посочили още от организацията.


От Българския лекарски съюз са изказали своите искрени съболезнования към близките на пациентката Ренета Томова. "Лекарския съюз разбира чувствителността на цялото общество по темата за майчино и детско здравеопазване и е наясно, че казуси от тази сфера са изключително деликатни за всички. Все пак, държим да подчертаем, че всяко вменяване на недоказана към настоящия момент вина към медицинско лице, е провокация за нагнетяване на недоверие в системата", е посочено в становището.


БЛС са посочили, че и при този случай ще се придържат към принципа си на работа - да не популяризират незавършени производства и да не уронват името на лекарската професия, преди да имат обективни факти и конкретни доказателства, с които да боравят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби