Свързани новини

20.08.2018 12:14

Горанов: Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн да освободи поста си

Видян 2022 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Позицията на правителството е, че зам.-председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн трябва да освободи поста си. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет след среща с министър-председателя Бойко Борисов във връзка с фалиралата кипърска застрахователна компания „Олимпик“, предаде Фокус.

„Още през месец май беше ясно, че лицензът на кипърската компания е отнет и до тук свършва приносът на Комисията за финансов надзор, издавайки забрана за сключване на нови полици. Липсва обаче информация към Министерството на финансите, към правителството и към КФН за последствията от отнемането на лиценза в Кипър. От няколко месеца текат съдебни процедури. А се оказва, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират. В този смисъл намираме сериозни пропуски в ръководителя на управлението „Застрахователен надзор“ г-жа Ралица Агайн“, обясни Горанов.


Той посочи, че българският закон не предвижда възможността правителството да поиска нейната оставка. „Българския парламент има изчерпателно изброени хипотези, при които може да освободи предсрочно член на КФН, избран от него. Но някой трябва да поеме отговорност. Като се имат предвид натрупаните проблеми и липсата на адекватни действия в застрахователния сектор, които са довели до подобна криза, позицията на правителството е, че Ралица Агайн трябва доброволно да освободи поста, който заема като зам.-предеседател на КФН“, обясни Горанов.



"Ще имаме среща с кипърския посланик, за да разберем какъв е статусът на компанията „Олимпик“ в Кипър към момента, за да знаем как да действаме, заяви още Горанов.

„По време на срещата коментирахме действията и бездействията, довели до фалита на кипърската компания „Олимпик“. Чуха се много спекулации, някои от които бързам да опровергая. Българският кодекс за застраховане предвижда клоновете на юридически лица, предлагащи застрахователна дейност на територията на ЕС, да внасят вноски в един от гаранционните фондове – фондът, който служи за покритие на щети при липса на застраховка „Гражданска отговорност“ и при липса на установен причините. Това е, което компанията „Олимпик“ е правила като вноски в гаранционните системи на българската застрахователна система и което се използва за обезщетяване на причинени на трети застраховани лица щети. В този смисъл в българското и в европейското законодателство липсва основание, тъй като подобни вноски не е следвало да бъдат направени, застрахованите в компанията „Олимпик“ да се обезпечат от гаранционните фондове“, коментира Горанов.



Той обясни, че тези български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени – по изчисления на Комисията за финансов надзор (КФН) са малко под 10 млн. лв., автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция. „Това, което българската държава ще направи - още днес по дипломатичен път сме повикали в 14.00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския посланик, на когото ще зададем няколко основния въпроса, за които ще искаме съдействие на официалните кипърски власти – какъв е статусът на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание. Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС“, каза още Горанов. „Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър“, обясни министърът.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния