Свързани новини

17.08.2018 16:07

Турската лира пак тръгна надолу след заплахата от нови US санкции

Видян 3194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    След три поредни дни на възходяща корекция, в петък турската валута се оказа под нов натиск от продажби, връщайки се обратно на психологическото ниво от 6 лири за един щатски долара, предаде БНР.

 Заплахите от страна на САЩ за допълнителни икономически санкции спрямо Анкара във връзка с дипломатическия скандал около американския пастор Андрю Брънсън, както и серията слаби икономически данни от Турция сякаш подновиха инвеститорските притеснения около турската валутна криза.

 Подновеният спад на лирата се дължи отчасти и на притеснения около кредитния рейтинг на Турция с оглед на факта, че след края на петъчната търговия агенция "Стандард енд Пуърс" ще направи преглед на суверенния рейтинг на страната.

 Трябва също така да се има предвид, че турските финансови пазари ще бъдат затворени от обяд в понеделник (21-ви август) до края на следващата седмица (до 25-и август включително) за мюсюлманския празник Курбан байрам.
Всички това доведе до драматично поскъпване на щатския долар с повече от 7% само в рамките на  днешната търговия обратно над психологическата бариера от 6 лири към двудневен връх около 6,3300 нивото.

  По този начин сякаш беше сложен край на стабилната тридневна възходяща корекция на турската валута от нейното рекордно дъно около 7,2400 лири за долара от понеделник (13-ти август) до тазседмичен връх към 5,6850 нивото (достигнат от лирата по време на търговията в четвъртък). Само в рамките на настоящия месец турската лира се обезценява с близо 20% спрямо зелените пари, като от началото на годината тя загуби над 40% от стойността си.

Междувременно оповестен в петък анализ на френската банка Societe General показва, че турската държава и фирми са изправени пред погасяване на задължения по облигации в чуждестранна валута за общо около 3,8 млрд. долара през октомври.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева