Свързани новини

16.08.2018 14:48

КФН проспала срива на Олимпик

Видян 3239 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Комисията за финансов надзор (КФН) е проспала срива на застрахователната компания Олимпик от Кипър, в резултат на който около 250 000 автомобила в България остават без Гражданска отговорност и Каско. КФН носи и политическата отговорност, че е допуснала това. Около това становище се обединиха председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров и Борислав Богоев, бивш заместник-председател на КФН, които коментираха случая по БНР.


Напомнете, че КФН е държавният орган с най-високи заплати, чиято шефка взема 20 000 лв. месечно и използва 3 служебни коли, заместници й станаха депутатката от ГЕРБ, известна с това, че чете римското число VII като ВиАйАй и бившият шеф на НАП и неизвестно защо махнат заместник-министър на финансите в този кабинет Бойко Атанасов. Те пък се разписват за около 15 000 лв. месечно с бонусите.


 Премиерът Бойко Борисов вече разпореди на вицепремиера Томислав Дончев, на финансовия министър Владислав Горанов и на КФН да проучат ситуацията с фалиралия кипърски застраховател. Според Владимир Тодоров трябва да бъде питана КФН колко пъти се е обръщала към регулатора в Кипър. "И въобще обърнала ли се е към кипърския регулатор да каже: Колеги, вашият застраховател тук не плаща, бави, има недостатъчно резерви и т.н. Така че има начини за въздействие." По думите на Борислав Богоев, "не нещо, а всичко" е било проспано от регулатора в казуса с Олимпик: "И ако регулаторът беше излязъл и беше казал: Внимавайте с тази компания! Ама това било намеса. Няма такова нещо. Сега, какво правим ние? Тичаме след събитията. Нали ролята на този регулатор е преди това да вземе своите мерки и решения. Къде отидоха тези 60 милиона на година от застраховките на българските граждани? Това е изтичане на национален капитал. Кражба на национален капитал. Защото тези пари, не са пари на застрахователя. Това са пари на застрахованите лица и те са елемент на националното богатство".


По време на работата си в КФН, Богоев е изпратил проверка в българския клон на Олимпик заедно с ДАНС. "Влязохме на проверка, за да им покажем, че тук не могат да си разиграват коня. Написах на техния регулатор: "Вие, ако искате, идвайте с нас на проверка, но аз влизам". И долетяха със следващия самолет". КФН има достатъчно правомощия, в това число и да забрани продажба на застраховки, предаде Актуално.


Тодоров изтъкна, че някои от обезщетенията по тази застраховка са нужни веднага заради спешността от лечение на пострадали от катастрофи, но от фалирала компания застраховки едва ли ще се получат. Както се разбра, седемте общински ДКЦ-та и болница Св. Мина в Пловдив са били застраховани във фалиралата Олимпик, съобщи зам.-кметът по здравеопазване Розалин Петков. Представител на Олимпик за Пловдив и Южна България е зам.- председателят на Общинския съвет Пепа Деведжиева от Реформаторския блок.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата