Свързани новини

14.08.2018 15:47

Дисковете от Търговския регистър са изчезнали, а не дефектирали

Видян 3107 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Четири диска са изчезнали от сървърите на Търговския регистър. Не са дефектирали, както твърдят от МВР, ДАНС и ГДБОП. Няма ги. Това съобщиха за Фрог нюз източници от службите, пожелали анонимност. Според него става дума за умишлено тежко престъпление, дори саботаж.


Целта би могла да е заличаване на информация от извършени сделки за милиони и необслужвани кредити към банки.


Хаосът от изчезналите дискове стъписа Правосъдното министерство и министър Цецка Цачева. Тя се чудела какво да предприеме и дали въобще да оповести катастрофата. Неработещият регистър обаче няма как да остане в тайна и затова Цачева удари камбаната. Няколко дни обаче ГДБОП среща трудности да овладее положението.


Очаква се британски IT специалисти да се включат в отстраняване на пораженията в сървърите на Търговския регистър. Те ще трябва да създадат и резервни мощности при евентуално повторение на ситуацията.


Странно е мълчанието на институциите, свързани с работата на регистъра, за версията „умишлено деяние“. Достатъчно е да се направи анализ кой би имал интерес от подобна ситуация, смятат експерти.


Зорница Даскалова, директор на Агенцията по вписванията, според запознати е била на почивка на екзотичен остров, когато се случва случката. Необходими били няколко дни и многобройни увещания от страна на министър Цачева, за да я накара да си прекъсне лайфа и да се върне в София.


„Ако са дефектирали дискове, както се твърди официално, това означава пълно безхаберие от институциите, които отговарят за регистъра. Не ми се мисли какви могат да бъдат последствията, ако не се възстанови информацията, - разкри адв. Трифон Трифонов от Асоциацията на индустриалния капитал по бТВ. Ако бизнесът планира сделки в близко бъдеще – това е невъзможно да се случи. Не може да прехвърлите дори имот или кола. Може да има вътрешни недобросъвестни лица. Блокирането на регистъра е неизпълнение на европейското законодателство за поддържане на електронна база данни. Това е лош сигнал за инвеститорите и бизнес средата в България, - допълни Трифонов.


Справки за фирми и юридически лица ще може да се правят след сряда, твърдят от институциите.


От самия Търговски регистър декларират, че докато се отстранят повредите, не е възможно да се случат злоупотреби.


Източник: Фрогнюз



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще бъде поставено на изпитание търпението ви

Днес ще бъде поставено на изпитание търпението ви. Ще