Свързани новини

11.08.2018 08:18

Близо 440 пострадали при сблъсъци в Букурещ

Видян 1607 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна




40 протестиращи са пострадали, а 65 от тях са били приети в болница след протеста в центъра на Букурещ срещу корупцията и правосъдната реформа на румънското правителство, съобщиха румънски медии. Пострадали са и 9 жандармеристи, единият от които - жена. По данни на телевизия "ДиДжи 24" протестът на Площада на победата е събрал над 100 000 души. Полицията твърди, че те са били около 20 000, предаде БНР.

ТАСС отбелязва, че те демонстрират недоволството си от действията на лявото правителство и решенията му за правосъдните закони и наказателните кодекси, от отстраняването на ръководителката на антикорупционната агенция и от факта, че лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня ръководи Камарата на депутатите, въпреки, че е осъден на затвор за корупция. Проявата беше организирана от румънци, живеещи в чужбина, към които се присъединиха и хора, от цялата страна. Те развяваха румънски флагове и знамена на Европейския съюз и скандираха "Правосъдие, а не корупция".

Медиите отбелязват, че протестът в голямата си част е бил мирен, но няколко десетки хулагани са започнали да замерят жандармеристите с различни предмети. Ето какво разказа един от участниците:

"Хората дойдоха, настроени миролюбиво, въпреки че, да си признаем, изказванията им не бяха такива. В един определен момент обаче бяха инфилтрирани елементи, които извършваха провокации. Мисля, че границата беше тънка и употребената сила беше малко прекалена."

Една от участничките в протеста Алина Петерсон, пристигнала от Гьотеборг, Швеция, заяви, че отношението към демонстрантите е било враждебно:


"Дойдох, защото ми пука, защото съм румънка и имам деца, баби, дядовци и родители. Дойдох не само заради себе си, а заради всички нас, за да направим нещо, някаква промяна, защото не може повече така. Ако у г-н Дрогня и партията имаше и най-малката следа от достойнство и благоразумие, тъй чисто и просто би си подал оставка."

Румънският президент Клаус Йоханис осъди силовата намеса на жандармерията, която разгони протестиращите срещу корупцията и правителството в центъра на Букурещ, съобщи информационният сайт "Зиаре". "Осъждам остро бруталната намеса на жандармерията, силно превишаваща проявите на повечето хора на Площада на победата. Опитът да се ограничи волята на хората чрез силова реакция на органите на реда е осъдително решение. Министърът на вътрешните работи трябва спешно да даде обяснения за начина, по който се справи с тазвечершните събития!"

Около 50 хиляди души участваха в антикорупционни протести и в други румънски градове, сред които Клуж, Сибиу и Тимишоара.
По-рано правителството обяви план за удвояване на държавните пенсии през следващите 4 години. Увеличението  на бюджетните разходи по това перо ще е от 61 милиарда на 140 милиарда леи. Средната месечна държавна пенсия в Румъния в момента е 110 леи.


Снимка: Reuters 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...