Свързани новини

10.08.2018 16:18

Животновъди от Странджа излязоха отново на протест

Видян 1392 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фермери от Странджа протестираха срещу неадекватната, според тях, политика на земеделското министерство в сектор животновъдство. Те настояват за допълнителни обезщетения, предаде БНР.


За кратко протестиращи от Движението "Антимафия" и неколцина животновъди затвориха пътя Елхово-Малко Шарково. Фермерите искат вдигане на карантината в района заради загубите, които търпят втори месец.


Доктор Петър Бодуров, ветеринарен лекар и организатор на протеста, заяви:


“Те са в пълен колапс и правителство, и законодателна власт, дори и президента. Самият министър на земеделието в Народното събрание казва: “Не е изяснен източникът на заразата“.


Атанас Петров - животновъд от с. Кости, беше категоричен: "Оттук нататък трябва да се направи едно разследване и виновните хора да останат без работа, както сме ние в момента".


“Не се осъществиха обещаните коридори за изкупуване на агнета и шилета“, обясни Георги Дражев от Гражданско сдружение "Движение Антимафия", който е един от организаторите на протеста:


“Хората в момента не могат да си продадат животните, които им останаха блокирани заради карантината. Има късни агнета и най-добрият момент е този, защото на 20-и август е Курбан байрам и цените там са добри, второто нещо е, че трябва да ги пуснат свободно да пашуват, тъй като затворени животните - означава да ги храниш само с фуражи, което създава много голямо финансово напрежение на стопаните и зимата тези животни ще умрат от глад и болест, защото са недохранени“.


Дражев допълни, че остава проблема за изкупуването на мляко и млечни продукти в района.


В протеста се включиха и стопаните, чиито стада бяха избити в село Кости.


Припомняме, че днес изтича последният срок за овцевъди и козевъди да кандидатстват за подпомагане по системата "Де минимис".


17,7 милиона лева е финансовият ресурс, отделен за подпомагане на фермери, които отглеждат овце и кози, като ставката е 15 лева за животно. Помощта ще бъде изплатена до 20 август.


Възможно е някои от кандидатите да получат парите си след този срок, ако се наложи административна проверка. Пари по "Де минимис" са предвидени за стопаните от Ямболско и Бургаско, засегнати от чумата при преживните животни. При тях са отделени близо 2,5 милиона, като ставката за животно е 55 лева. Фермерите от засегнатите от чума райони могат да кандидатстват до 31 август.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а