Свързани новини

10.08.2018 13:15

Манолова: В законовите промени за хората с увреждания няма реформа

Видян 1167 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Законопроектът за хората с увреждания не удовлетворява протестиращите майки и омбудсмана Мая Манолова. Те смятат текстовете за дискриминационни и лишени от реформи, съобщи бТВ. Пред журналисти те посочиха, че едва в 22 ч. вчера са получили последния вариант на текстовете.


В него е заложено създаването на специален съвет, който да съблюдава спазването на Конвенцията за правата на хората с увреждания, поддържане на регистър в Агенцията за хора с увреждания и въпроси, свързани с индивидуалната оценка. По-рано днес в студиото на "Тази сутрин" социалният министър Бисер Петков подчерта, че личната помощ ще бъде изведена в отделен закон.


Омдусманът и майките на деца с увреждания обаче смятат, че повечето от тези въпроси са разписани само с пожелателен характер.


Според Манолова в проекта няма никакви гаранции за спазването на индивидуален подход и индивидуална оценка, а освен това не се променят политиките по отношение на помощните средства и медицинските изделия. Освен всичко това, в допълнителните разпоредби е ясно написано, че новият закон няма да влезе в сила в близките месеци.


Родител на дете с увреждане посочи пред агенцията, че всички са изключително разочаровани както от действията на социалния министър, така и от всички национално представителни организации, които подкрепят този закон.


Майките не разбират какво точно национално представителните организации подкрепят, защото, освен финансовата подкрепа от 20 лева, която щели да вземат хората с увреждания, в него не се предлагали никакви конкретни реформи. Те поискаха оставките на председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски и на зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова.


„Те имат нужда от тази финансова подкрепа, но те имат нужда и от подкрепа да живеят нормално”, изтъкна Манолова. Тя бе категорична, че хората с увреждания не искат милостиня и допълни, че няма да подкрепи законопроекта в този му вид.


Преговорите в Министерството на труда и социалната политика продължават, като майките обмислят дали и пред сградата му да не изградят протестен палатков лагер.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате