Свързани новини

09.08.2018 11:57

ООН: 2018 ще бъде най-горещата година в историята

Видян 963 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екстремни климатични условия, включително рекордно високи температури, суша и обилни валежи, се наблюдават в Северното полукълбо през първата половина на лятото, предава БГНЕС.


„2018 г. ще стане най-горещата в цялата история. В много страни са поставени нови температурни рекорди. Това не е учудващо. Горещото време и много високите температури, които наблюдаваме в момента, отговарят на нашите прогнози в условията на климатични промени, предизвикани от парниковите газове.


Това не е някакъв сценарий от бъдещето. Това се случва пред очите ни“, заяви Елена Манаенкова, заместник-генерален секретар на Световната метеорологична организация /СМО/ към ООН.


Експертите на СМО отбелязват, че в глобален мащаб настоящият юни беше вторият най-горещ юни в историята. Горещината не отстъпи и през юли, и през август, дори на север. Необичайно горещото време, започвайки от средата на юли, се установи в скандинавските страни. На Полярния кръг температурата надхвърли +30 градуса по Целзий.


Във Финландия това е най-горещият юли в историята на страната. Горещините бяха придружени от суша, в резултат на която ще бъде загубени между 30–50% от урожая. Швеция е обхваната от най-големите горски пожари през последните години.


Горски пожари избухнаха също така в Испания, Португалия и Гърция, където на някои места температурата се повиши до 46,6 градуса. Ирландия, Германия и Франция пострадаха от сушата. Необичайно високи температури бяха регистрирани в северен Сибир, навсякъде в САЩ, в Централна Канада и Северна Африка, в Близкия изток и Северен Китай.


В Парижкото климатично споразумение, което беше пописано от всички държави /САЩ по-късно излязоха от него/, е поставена задача да не се допусне увеличаването на средната глобална температура повече от 1,5-2 градуса по Целзий. Майкъл Спероу от СМО смята, че дори тези мерки няма да помогнат за намаляването на отделяните вредни емисии.


„Дори, ако страните предприемат стъпки, необходими, за да се удържи повишаването на температурите на нива от 2 градуса и по-малко, съществува вероятност, че океаните и горите, които поглъщат въглероден диоксид, ще престанат да работят и ще съдействат са по-нататъшното значително затопляне“, алармира той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

лъв