Свързани новини

08.08.2018 15:17

Овчаров: Ще купуваме от Турция, ако се мотаем за АЕЦ Белене

Видян 2052 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  В 21-ви век няма да има евтина електроенергия. Който има мощности, той ще продава ток на държавите, които нямат достатъчно производство. Това заяви пред Дир.бг Румен Овчаров, потърсен за коментар по повод новината, че Турция ще изгражда своята трета АЕЦ в Тракия, на броени километри от границата с България.

"Ако още се помотаем с АЕЦ "Белене", тази трета електроцентрала ще продава на България своя ток и ние ще го купуваме, колкото и да е скъп", категоричен бе той.


 Бившият министър на икономиката и енергетиката смята, че китайските компании, които ще изграждат атомната електроцентрала в европейската част на Турция, ще ползват американска или руска технология. В този смисъл няма някаква конкретна заплаха за България от това, че централата може и да е близо до границата ни, смята още той.

Овчаров потвърди позицията си на привърженик на нова атомна мощност в България и заяви, че все още имаме възможност да я изградим и да изпреварим турците. "Хубавото е, че едно е да решиш да правиш АЕЦ, и съвсем друго - наистина да я направиш. За това трябва немалко време", уточни той.

По-рано днес в изявление пред CNN Turk трети пореден енергиен министър на Турция - Фатих Дьонмез, обяви, че страната му ще вдига атомна електроцентрала в европейската си част. С други думи - в непосредствена близост до България. Точното място още не е определено, но при предишни проучвания експертите се бяха насочили към район на черноморското крайбрежие.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

овен

Днес ще почувствате самоувереност

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днес ще почувствате самоувереност, която ще ви помогне