Свързани новини

30.07.2018 14:07

Банов: Не давам оставка заради популизма с конюшните, най-много горят сгради на МВР

Видян 2237 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Моето притеснение е, че временният статут на конюшните, който ще дадем, ще бъде съборен в съда поради многото дела, които водят собствениците помежду си и неуточнената собственост”, призна министърът на културата Боил Банов пред бТВ. „Това го правя не защото съм убеден, а за да отговоря на един популизъм в общественото мнение, което не ми е присъщо”, подчерта Банов. По този начин той хвърли камък в градинката на премиера, който лично нареди даването на статута. Министърът допълни, че е безсмислено собственици на такива сгради да се опитват да палят и рушат, защото законът е такъв, че те са длъжни да възстановят всичко по начина, по който е изглеждало. 


По-голямата част от сградите, които горяха, са на МВР, сензационно отбеляза още Банов, като хвърли камък не само в градинката на колегата си В.Радев, който без друго не се справя с работата си, но и на премиера - пожарникар.


„Тази сграда, дали вчера беше от национално значение, или утре ще бъде обявена, се съхранява по един и същи начин и сега”, увери  културният министър.


„Ще се докаже дали е умишлен палеж, или е случайност. В известна степен в момента това няма значение. Има значение, че тази сграда се охранява по реда на Закона за културното наследство и в момента”, каза още министърът на културата.


„Не мога да подам оставка, защото някой пали някъде, където обаче съм осигурил необходимата охрана на обекта от гледна точка на Закона за културното наследство”, категоричен беше той. 


По думите му самото обявяване на процедура за статут вкарва сградата в режим на специална охрана. „Няма хипотеза да се случи нещо друго с този паметник, освен да се възстанови във вида, в който е”, подчерта министърът.


„Тази сграда, както и други знакови сгради в центъра на София, са под възбрана и под наша защита по Закона за културното наследство. Злонамерените действия не променят възбраната и защитата”, каза още той.


Зам.-кметът на София Тодор Чобанов изтъкна пред бТВ, че сградата е знакова старина за София и трябва да бъде съхранена на всяка цена. По думите му общината е положила сериозни усилия за нейното опазване. „Още през 2015 г. е приет подробен устройствен план за целия комплекс, който предвижда пълното му съхраняване в оригинален вид и разрешава единствено консервационни и реставрационни работи за отделните му части. В този смисъл сме гарантирали сме неговото оцеляване”, посочи Чобанов.


„През 2017 г. сме отказали на едно доста амбициозно инвестиционно намерение за многоетажно застрояване, тоест отново сме защитили обекта. А последната зима изпратихме на Министерството на културата подробно искане за това комплексът най-накрая да получи статут на културна ценност от национално значение”, допълни зам.-кметът. Той призова без отлагане „Царските конюшни” да получат такъв статут.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    След гражданската война много злоупотреби със собственост ще бъдат пречупени.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог