Свързани новини

27.07.2018 17:00

Северна Корея върна останките на 55 US войници

Видян 1743 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Северна Корея върна останките на 55 американски войници, убити в Корейската война (1950-1953), които излетяха от база в комунистическата страна на борда на американски военно-транспортен самолет С-17, предаде БНР.


Връщането на останките на 65-ата годишнина от войната предизвика президента на САЩ Доналд Тръмп лично да благодари на лидера на КНДР Ким Чен-ун.


„Останките на американските войници скоро ще бъдат докарани в Съединените щати! След толкова много години това ще бъде велик момент за много семейства. Благодаря на Ким Чен-ун“, написа Тръмп в Туитър.


Споразумението за предаване на останките на загиналите в годините на Корейската война (1950-1953) американски военни бе постигнато по време на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур на 12 юни.


Белият дом обяви, че е „окуражен“ от връщането на останките и от „импулса за позитивна промяна“.


„Днешните действия представляват значителна стъпка към подновяване на връщането на останките от Северна Корея и за възобновяване на операциите на терен в Северна Корея по издирването на около 5300 американци, които не се завърнаха вкъщи“, се посочва в съобщението.


След излитане от севернокорейския пристанищен град Уонсан самолетът С-17 кацна в US ВВС базата в Осан в Южна Корея, където бе посрещнат с почести от американски войници.


Очаква се останките на 55-те войници да отлетят за идентификация на Хаваи следващата сряда, след като бъдат изпратени със специална церемония от US базата.


Над 35 000 американци бяха убити на корейския полуостров по време на войната, от които 7700 още се водят изчезнали, включително 5300 в Северна Корея, сочат данните на Пентагона.


Между 1990 и 2005 г. Северна Корея върна 229 пакета с останки, но тази дейност бе спряна след влошаване на отношенията заради ядрената програма на Пхенян.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей