Свързани новини

26.07.2018 16:47

С концесията за спирките се създават условия за монопол, твърди Милка Христова

Видян 1329 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С концесията за управление на спирките се създават условия за монопол, щом 50% от спирките и от павилионите има възможност да бъдат спечелени от един играч. Това каза заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова, след като СОС прие план за предоставяне на концесия за управление и поддържане на спирките на обществения транспорт на територията на Столична община.


„Тази концесия не е издържана от законова гледна точка. Съобразно Закона за концесиите и посочените в самата концесия основания, се изисква обосновка, а такава категорично липсва. Изисква се становище от ведомства, между които Министерство на отбраната, МВР, ДАНС, Министерство на околната среда и водите – които също липсват. Вчера в комисия ми беше казано, че такива има от 2013 г. по старите конкурсни документи, а новата документация е от юли 2018 г. Аз съм изключително доволна, че ГЕРБ се уповава на евентуалните становища на правителството на Орешарски – това е голям комплимент“, каза още Христова и посочи, че от БСП - София не са видели дори тези становища от 2013 г.


„Обосновката трябваше да ни убеди, че тази концесия ще даде по-добро качество на услугата. А на практика какво се предлага – съществуващата ситуация се запазва, като вероятно ще се подменят спирките, но 1/3 от тях ще представляват спиркознак с кошче. Това означава, че една голяма част от софиянци, и то тези, които живеят в покрайнините на града и чакат по половин час на спирка, ще стоят между капките най-вероятно.


Още нещо, не може в центъра, за който с наредбата за рекламата се твърди, че се изпразва от рекламни елементи и гарантира визуална чистота, като се вкарват 150 елемента, а с концесията за спирките се вкарават още 400 елемента.


Ако всичко това се стопанисваше от ЦГМ или СО и чрез конкурси се отдават тези обекти, разчетите биха показали, че Столична община е в състояние сама да поддържа спирките и да генерира приходи“, обясни Христова.


Тя посочи, че има още едно нещо в плана за концесията, което може да се определи като скандално. „За пореден път освен, че ни се предоставят документите само ден преди сесията на СОС, липсва най-важното – финансово-икономическият модел. Ние нямаме яснота какво е състоянието в момента, какво точно ще направят концесионерите, как ще изглеждат спирките и какво ще е качеството на услугата. Нещо повече - Столична община ще почиства спирките – т.е. гражданите ще плащат за това чрез такса смет, а не концесионерите“, коментира Милка Христова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

50 години Volkswagen Golf

50 години Volkswagen Golf

Германският автомобилостроител Volkswagen ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния