Свързани новини

26.07.2018 11:17

3% от децата вече са от епруветка

Видян 1258 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    16 970 са бебетата, родени след инвитро операция у нас за последните 10 години по данни на Изпълнителната агенция по трансплантации. От 2008 г. броят им е нараснал над 8 пъти, като от 284 деца, родени тогава, през 2017 г. те са били 2351. Това означава, че 3% от родените през миналата година бебета са от епруветка.

От тази година държавата финансира 4 вместо 3 опита на двойките с репродуктивни проблеми. За първи път бяха отпуснати средства и за до 4 трансфера със замразени ембриони, което досега не се покриваше изобщо.

В сряда бе международният ден на инвитрото, защото на 25 юли преди 40 години е родено първото бебе в света, направено по този начин. Това е англичанката Луиз Браун. Появата ѝ предизвиква революция в асистираната репродукция (повече за това виж в карето) и днес децата, родени с помощта на инвитро в света, са около 8 милиона. В началото на годината пък, на 3 януари, 30-годишен юбилей отпразнува и първото бебе, заченато в епруветка не само у нас, но и в цяла Югоизточна Европа - Илияна Тирилова.

2,61 кг - толкова тежи първото бебе, създадено по метода инвитро, когато се ражда малко преди полунощ на 25 юли 1978 г. в Олдъм, Англия.

Революционният успех е дело на британския медицински изследовател Робърт Едуардс и гинеколога Патрик Стептоу. Двамата успяват да дарят с дете 29-годишната Лесли и съпруга ѝ Джон, които в продължение на 9 години правят неуспешни опити. Причината за тях била запушени маточни тръби на жената.

Така двамата лекари започват да лекуват Лесли през 1976 г. Година по-късно, през ноември, успяват да извадят качествени яйцеклетки, които 3 дни отглеждат в лабораторни условия и след това имплантират в матката на Лесли.

9 месеца по-късно се появява и Луиз Браун, известна и до днес като първото “бебе в епруветка”.

През август 2008 г. Браун бе на посещение в България. Тя дойде със съпруга си Уесли и 18-месечния им син тогава - Камерън. Въпреки първоначалните притеснения на лекарите, че инвитро децата може също да имат проблеми със зачеването, със сина си Луиз забременява по напълно естествен път. Така се случило и с второто дете на семейството, родено през 2013 г.

Луиз Браун има и по-малка сестра, също зачената инвитро. Тя също има дете, заченато по естествен път.


Източник: 24 часа



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни