Свързани новини

25.07.2018 12:31

БСП: Промените за хората с увреждания трябваше да бъдат приети до 2016 г.

Видян 1342 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Промените за хората с увреждания трябваше да бъдат приети до 2016 г. Сега не е време за хвалби, а за разкаяние и бързи действия“, заяви депутатът от „БСП за България“ Георги Гьоков по време на изслушването на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. „Ако колегите от ГЕРБ искаха да намерят решение на проблемите на хората с увреждания, трябваше да поискат изслушване по тази тема на министър-председателя или поне с вас тук да бъде и министърът на икономиката Владислав Горанов“, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев от парламентарната трибуна.


„Опитвате да се хвалите и да представяте положението като нормално. Не е важно количеството на работата, която сте извършили, а качеството й и колко проблема сте решили на тези хора“, подчерта Георги Гьоков. По думите му в Плана за действие на Република България за прилагане на Конвенцията за правата на човека се предвижда извършване на промени в нормативната уредба - изготвяне на проекти на нормативни актове по ресорни министерства и приемане на  промени в изпълнение на концепцията по чл. 19 от конвенцията, касаещ  независимия живот и включване в общността. „Като резултат трябва да бъде изработен проект на закон за социалните услуги и съответно приемането на такъв закон в срок до 2016 г. Сега е втората половина на 2018 г.“, коментира депутатът.  


Георги Гьоков зададе серия въпроси към министъра на труда и социалната политика за подготвяните Закон за хората с увреждания и Закон за социалните услуги: В каква степен те ще включват, на практика, целите на Конвенцията за правата на хората с увреждания- да насърчават, защитават и гарантират пълноценното, равноправно упражняване на всички права на човека и основните свободи на хората с увреждания? Какво е мястото на личната помощ в тези закони, ще доведат ли те до устойчива промяна в политиките за хората с увреждания? Ще имат ли одобрението на всички заинтересовани страни? Защо на 16.07.2018г. протестиращи майки на деца с увреждания напуснаха работните групи по въпросните законопроекти? Колко предложения са получени от заинтересованите страни за включване в законопроектите и от кои организации?


„Още при приемането на действащия Закон за хората с увреждания беше ясно, че той е неудачен компромис между разпоредби за интеграция и механизми за социално подпомагане”, каза народният представител от „БСП за България” Виолета Желева от парламентарната трибуна по време на изслушването на министъра на труда и социалната политика. Тя заяви, че законът не изпълнява основните си функции, а именно да  урежда обществените отношения на хората с увреждания и принципите за тяхната интеграция.


„Това доведе до няколко протеста за много кратко време. Новият закон на хората с увреждания е отговор на един от последните протести. Доколко обаче той ще бъде нов и дали не се изготвя набързо и в последния момент”, попита Желева. Тя коментира, че предлаганият нов закон трябва да бъде основан на принципа на равнопоставеност на хората с увреждания. Народният представител добави, че това може да се случи само, ако се предложи адекватен финансов ресурс, а не както досега, защото иначе се предлагат само права, без те да бъдат обезпечени. ”Ще бъде ли съобразен новият закон с исканията на хората с увреждания и финансовата рамка за следващите три години и ако не е, какво ще му е новото?”, попита още Виолета Желева.


Депутатът Антон Кутев подчерта, че до октомври правителството и премиерът трябва да се обвържат с решаването на този проблем. „Това не е работа само на Министерство на труда и социалната политика. Само след два месеца ще опрем до бюджета. Някой трябва да принуди финансовият министър и министър-председателят да отпуснат необходимите пари. Те няма да го направят и през октомври имате огромната възможност да се окажете бушон“, обърна се той към социалния министър Бисер Петков.  


„Проблемът на хората с увреждания не е финансов, а хуманитарен и е въпрос на оживяване на тях и на децата им“, каза още Антон Кутев. Той бе категоричен, че след като управляващите не са приели предложението на левицата да се гледат нужните закони на извънредни заседания на парламента през август, то това трябва да стане поне на първото заседание след ваканцията, която те са си гласували.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 По познат сценарий: Статуквото атакува майките на деца с увреждания с контрапротест 30.06.2019 14:08

    По познат сценарий: Статуквото атакува майките на деца с увреждания с контрапротест Статуквото атакува майките на деца с увреждания, като до палатката им в столицата организира контрапротест. Той е дело на Национално представените организации, които взимат субсидии от държавата и бранят интересите на управлаващите. Днес изненадващо за майките, до палатката им се издигна друга палатка. Лозунгът на новия протест е "Реформа да, но не така". Майките обясниха пред медиите, че новият протест има разрешение да се проведе, но не в непосредствена близост до тяхната палатка пред парламента. Те обвиниха новодошлите протестиращи в провокация. След това се появи още една изненада. Социалният министър Бисер Петков излезе за да се види и разговаря и с двата лагера. Визитата се прие по-скоро като предварително режисирана и обвързана с контрапротеста. Има предположения, че се прави пореден опит да се опорочи инициативата на майките, както и да се всее раздор сред нуждаещите се, които се борят за по-достоен живот. Петков покани майките в работната група по законопроекта. Припомняме ви, че те напуснаха миналата седмица групата. Протестиращите майки тогава обявиха, че напускат работната група, защото голяма част от текстовете са преписани от сега действащия закон и на 30 юли ще излязат на ефективен протест. Министърът казал, че до 1 октомври може да се приеме само един закон, а не три , както искат майките. На 30 юли пък се очакват нови провокации. Най-любопитното е, че след като приключила визитата на министъра и медиите заснели това, хората от контрапротеста си вдигнали чукалата.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец