Свързани новини

25.07.2018 10:27

Пропадна пътят към Кръстова гора, свлачище на метри от Асеновата крепост

Видян 1608 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Дъждовете от последните дни актизивираха десетки свлачища в Родопите. Пътят към едно от най-големите и най-посещавани светилища у нас – Кръстова гора, пропадна. Участъкът е опасен и се нуждае от спешен ремонт. Три асеновградски села са изправени пред заплахата да останат откъснати от света заради свлачище на метри от Асеновата крепост.


Пътят за Кръстова гора е сред най-натоварените в Родопите. На две места свлачище е погълнало около 100 метра от асфалтовата настилка и на практика липсва половината пътно платно. Свлякло се е в дерето. Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който е ремонтиран с пари от държавата преди 10 години, съобщава Нова.


"Ако има някаква скална маса, която да се закрепи, има по-голям шанс пътят да не се откъсне. Положението е доста опасно, защото по пътя за Кръстова гора се движат големи камиони, автобуси и тирове от още две общини извън Лъки", заяви Сашо Филев.


"Лошото е, че в самият скат около това свлачище има процеси, при които се ронят камъни", каза Валери Баранов.


"Още един дъжд и половината път няма да го има", на мнение е Неджми Юсеинов.


Оттук минават хиляди туристи от страната и чужбина, за да запалят свещ на Кръстова гора.


"Трябва да се изгради подпорна стена, която да спре свлачищния процес там и да се възстанови частично пътят, който е пропаднал", каза още Сашо Филев.


Пътят води не само към Кръстова гора и град Лъки, но и към село Борово, в което живеят 70 души и по него всекидневно минава медицинската помощ, хранителните доставки и автобуси. Ремонтът на единствения път към Кръстова гора ще струва около 300 000 лева.


Свлачище подкопа и пътя към Асеновата крепост. Обявено е частично бедствено положение. Три села могат да останат откъснати от света. Това са селата Яврово, Лясково и Добралък. Изградената барикада от чували с пясък е за безопасност на преминаващите. 30 метра от едното платно вече е изядено от свлачището, а асфалтът се намира в дерето. В село Лясково 90% от хората са възрастни и самотни. Страхуват се да не се повтори ситуацията от преди три години, когато месеци наред останаха изолирани от света.


Дори Асеновата крепост се оказа сега недостъпна за автобусите с туристи. Група испански пенсионери се наложи да се изкачва пеша.


"Преди време имаше инвалиди с инвалидни колички и предвижването беше доста трудно. Помагахме. Това е положението", коментира Георги Георгиев, шофьор на автобус.


Никой не може да каже колко ще струва укрепването на пътя и кога ще започне. Първо трябва да се произнесат геодезистите, които общината в Асеновград чака от Перник.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху