Свързани новини

24.07.2018 10:30

Над 54 са вече загиналите от горските пожари около Атина

Видян 1677 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Расте броят на загиналите при пожарите в околностите на гръцката столица Атина. Жертвите на стихията станаха 54 след откриването на още 26 тела във вила в курортното градче Мати, съобщи БНР.


Сред загиналите има деца, ранените са над 160, сред които 16 деца, хиляди са евакуирани. Болниците работят на извънреден режим. Състоянието на част от пострадалите е критично.


Повечето загинали са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си.


През цялата нощ спасителните екипи и пожарникарите помагаха на хора от горящи домове и автомобили. Жени с деца, които са се опитали да се спасят от огнената стихия и са влезли в морето, бяха открити удавени. Продължава спасителната операция по море. Фрегати и катери на брегова охрана издирват хора в морето. Участват и водолази.


Ситуацията с горските пожари около Атина е извън контрол. Това обяви гръцкият премиер Алексис Ципрас пред журналисти на брифинг след заседание на кризисния щаб, сформиран заради бедствието:


"Ситуацията в Атика е изключително трудна. Става въпрос за асиметрично явление. Това е труден момент за област Атика, трудна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и жени от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са разположени и над 400 единици техника. Действа се на три големи фронта. Единият, в района на Каламос, е под частичен контрол. Останалите два за съжаление не са овладени. За щастие силните ветрове започнаха да стихват. Единият голям пожар е в района на Кинета, а другия във Вудза. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки."


В спасителната акция участват и европейски сили по вода и суша след молба от Атина. Все още има неогладени огнища на пожарите. В сила е бедствено положение в източната и западната част на област Атики в близост до Атина.


Жители на туристическото село Мати, което изгоря напълно, разказват за преживяното: "За щастие морето беше там и ние влязохме в него, защото пламъците ни преследваха по целия път до водата, изгориха гърбовете ни и ние се хвърлихме във водата. Това ми припомни изригването на вулкана Везувий през 79 година в Помпей. Казах си, Боже мой, трябва да бягаме, за да се спасим. Ужасно беше".


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева