Свързани новини

22.07.2018 10:47

Куба може да легализира еднополовите бракове, комунизмът вече не е цел

Видян 1414 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нова конституция на Куба ще официализира наличието на частна собственост в страната, както и ще замести изграждането на комунизъм с изграждане на социализъм като цел на еднопартийния режим. Това разкриват хора от висшия управленски ешелон на карибския остров пред Ройтерс.


Промените в основния закон ще обусловят реформите, предприети от новия президент Мигел Диас-Канел, който замени на поста Раул Кастро по-рано тази година. Действащата кубинска конституция е приета през 1976, предаде БНР.


В черновата на промените се предвижда държавният глава вече да не оглавява министерския съвет и държавния съвет, като създава поста министър-председател. Ще бъде въведено и изискването встъпващият в длъжност президент да е на по-малко от 60 години и мандатите му да са ограничени.


Новата конституция ще установи по-ясно статута на множеството малки бизнеси в страната, като признае частната собственост. Пред Ройтерс председателят на кубинския парламент Естебан Лазо заяви, че премахването на идеята за изграждане на комунистическо общество, за сметка на изграждане на социализъм, рефлектира върху промяната във времената след краха на Съветския съюз, но не означава отмятане от идеите на комунистическата партия.


В черновата на новата конституция е предвидена и дефиниция за брака като "съюз между двама души", вместо между мъж и жена, което ще позволи законов брак на еднополови двойки. Предложението за това дойде от Мариела Кастро - дъщеря на експрезидента Раул Кастро. Последният и към момента остава лидер на комунистическата партия, както и ръководител на комисията, отговаряща за конституционните реформи.


След като депутатите одобрят финален вариант на нова конституция, тя ще бъде гласувана и от гражданите на референдум до края на годината. Впоследствие законодателната власт трябва да я одобри окончателно.


Вчера кубинският парламент одобри състава на новия кабинет, предложен от Мигел Диас-Канел. Постовете си запазват повечето от министрите на Раул Кастро, с изключение на отговарящия за икономическите реформи. На него Марино Мурильо, отговорен за постепенното въвеждане на частната инициатива в социалистическото стопанство през последните години, ще бъде заменен от Алехандро Хил.


Вицепрезиденти остават участниците в Кубинската революция - 86-годишният Рамиро Валдес, 76-годишният Улисес дел Торо и 81-годишният Рикардо Руис.  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Не ща да ставам патриарх: Николай Пловдивски

Пловдивският митрополит Николай обяви: ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец