Свързани новини

22.07.2018 10:27

Китай да ускори развитието на ядрените си оръжия, за да възпре US агресията, пишат държавни медии

Видян 1872 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Китай трябва да преосмисли "достатъчния" размер на запасите си от ядрени оръжия, за да изплаши потенциални нападатели, посочи китайският Global Times, визирайки "агресивното отношение" на САЩ в Южнокитайско море и по отношение на тайванския въпрос.

"Един от уроците, които Китай трябва да научи от срещата на върха на Доналд Тръмп-Владимир Путин е, че Вашингтон зачита военната мощ на първо място и огромното количество запаси от ядрени оръжия", твърди свързано с комунистическа партия издание в петък. В статията се посочва, че ядреният арсенал на Русия стои зад "уважението към страната и вероятно е единствената причина, която преди това е възпирала НАТО да се ангажира" в открит конфликт в Украйна и Сирия с Русия ".

"Само като разгледаме агресивното отношение на САЩ в Южнокитайско море и по въпроса за Тайван, знаем, че ядрената сила на Китай "далеч не е достатъчна". Част от американската" стратегическа арогантност може би идва от нейното абсолютно ядрено предимство", предупреждава редакционният материал, предаде RT. Той добавя, че един ден Вашингтон може да "превърне тази арогантност във военна провокация" спрямо Китай.

По този начин, засилването на развитието на ядрените оръжия, за да покаже решимостта си да защитава основните си национални интереси, трябва да бъде "първостепенен приоритет" за страната, подчертава авторът.

Докато Москва и Вашингтон са глобални ядрени хегемони по брой на бойните глави, Пекин изостава от двете сили в ядрения клуб. Китайските сили притежават приблизително 270 бойни глави в сравнение с няколко хиляди силни американски и руски арсенали, според доклад на SIPRI 2017.

Пекин "бавно увеличава" броя на бойните си глави и понастоящем разработва Dongfeng-41 (DF-41) - балистична ракета с голям обхват, която може да порази всяка потенциална цел в световен мащаб. Обаче не е ясно кога новото оръжие ще влезе в експлоатация.

Освен неотдавна започналата търговска война между двете сили, Китай и САЩ отдавна мерят мускули в спорните води на Южнокитайско море, което Пекин счита за своя национална територия. Въпреки факта, че САЩ не са сред претендиращите държави, той настоява районът да остане в международните води. Вашингтон рутинно изпраща мисии за "свобода на корабоплаването", които включват военни кораби и бомбардировачи до региона.

Тайван е още една гореща точка в американско-китайските отношения, тъй като островът търси по-широка автономия и дори независимост от континентален Китай. Вашингтон признава политиката на китайските власти за Един Китай, определяща целостта на страната, но това не го е спряло от провеждането на доста провокативни маневри в региона.



Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ден за земни и практични дейности

Ден за земни и практични дейности. Ще действате със