Свързани новини

20.07.2018 13:15

Мониторингът спира България за еврозоната, пише румънски вестник

Видян 4345 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия се оказа препятствие не само за присъединяването на България към Шенгенското пространство, но и за влизането в еврозоната. Същото строго условие ще се приложи и за Букурещ, пише румънският вестник Адевърул.

Румъния и други страни от Източна Европа ще трябва да изминат по-труден път, за да се присъединят към еврото, като се има предвид, че наскоро България прие по-строги условия при стартирането на процеса по присъединяване, отбелязва изданието.

Еврогрупата обсъди тези дни искането на София за приемане на еврото и за първи път промени критериите за присъединяване, които ще бъдат валидни отсега нататък за всички други кандидати. Промените са много сериозни и отлагат присъединяването на България към еврозоната за неопределено бъдеще, пише Адевърул, като се позовава и на български медии.

Следващите стъпки в процеса на задълбочаване на интеграцията в европейския икономически и валутен съюз ще направят присъединяването към еврото по-придирчиво и по-дълго. Тези етапи включват преминаване на друг праг на взаимна солидарност чрез трансформиране на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд, определяне на бюджет на еврозоната и завършване на банковия съюз чрез създаване на европейска схема за застраховане на депозитите. Това изисква по-високо ниво на доверие в съдебните системи на страните членки и независимост на ключови институции като Централната банка или надзорните органи.

Петте съществуващи критерия за присъединяване към еврозоната са достатъчно остарели и неадекватни към сегашната ситуация. Макар декларацията на Еврогрупата от юли да казва, че България може да кандидатства за влизане в механизма ERM-2 (т. нар. чакалня), тя не казва нищо за времето, което страната ще прекара там, и за датата, когато ще замени лева с еврото. Причината е, че се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

везни