Свързани новини

20.07.2018 11:35

Дечо Дечев оглави НЗОК, обеща 2019 г. - без дефицит

Видян 1629 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Парламентът избра д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК, предаде Фокус. „За“ кандидатурата му гласуваха 124 народни представители, „против“ – 0 и „въздържали се“ - 1 , с което д-р Дечев бе избран за управител с мандат до 12 март 2020 г.


   Кандидатурата на д-р Дечев бе подкрепена от Комисията по здравеопазване в сряда. Изборът на нов управител на Касата се наложи, тъй като на 20 юни 2018 г. депутатите освободиха предсрочно проф. Камен Плочев от тази длъжност.  Припомняме, че Плочев разкри размера на общите задължения на НЗОК  от 271 млн.лв., преди това от МЗ твърдяха, че касата дължи едва 7.6 млн.лв. Досега 17 управители на НЗОК са били освобождавани и нито един не е изкарал пълен мандат.

   По-рано при дебатите за избора му в здравната комисия Дечев обяви, че ако предложенията му бъдат подкрепени от депутатите и приети от Надзора на НЗОК се наема "2019 година да бъде първата от финансова гледна точка, която НЗОК ще завърши без дефицит". Според него всички структури, които отговарят за лечението на български граждани в чужбина трябва да се обединят. "Става въпрос за лечение на български граждани и не виждам причина едните да преминават през Комисията за лечение в чужбина в министерството, вторите – през фонда за деца и третите – през касата“, смята той, предаде Сега.

  Според Дечев по-ефективно е чуждите специалисти да идват у нас. В „Св. Ив. Рилски имаме опит с този механизъм и така установихме, че не само разходите за лечение са многократно по-малки, но чуждият опит се предава и на нашите медицински специалисти", обясни Дечев, който до момента беше директор на университетската болница. Според него в момента голяма част от разходите за лечение в чужбина остават за печалба на клиниките, за логистика и дори за хонорари на лобисти.

  Дечев смята, че трябва да има евентуално промени по пакета на касата. Първо трябва да се направи реално остойностяване на медицинските дейности и да се прецени какво е финансирането, с което се разполага в момента, обясни той, подобно на доста от предшествениците си. Възможност за покриване на разликите пък трябва да се търси от допълнителното осигуряване, каза още Дечев, в синхрон с последните идеи на ГЕРБ за стимулиране на допълнителните застраховки.

















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако