Свързани новини

18.07.2018 10:54

Още по 47 лева на животно за стопаните от Бургаско и Ямболско

Видян 1404 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Управителният съвет на държавен фонд Земеделие гласува увеличение на средствата за земеделските стопани, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки по помощта де минимис. Тя е за компенсиране на допълнителните разходи заради болестта чума по дребните преживни животни. Сумата е допълнение към вече започналото от понеделник изплащане на компенсациите за евтаназирани животни.



    Помощта де минимис за 7-те общини от областите Бургас и Ямбол с въведени ограничения заради чумата се вдига от 25 на 40 лв. на овца/коза. Те ще получат и още 7 лв. за животно, които вече бяха приети на 12 юли 2018 г. от УС на фонд „Земеделие“ като подпомагане за овцевъдите и козевъдите в цялата страна. Така общата сума за стопаните от 7-те  общини  с въведени ограничения става 47 лв. на овца или коза.

Междувременно днес овцевъди и козевъди ще протестират пред сградата на Министерски съвет, предаде БНР. Недоволството е продиктувано от недостатъчното финансиране на животновъдството и ниските компенсации за умъртвяването на животните заради чумата.

Преди седмица Асоциацията на овцевъдите и козевъдите обяви безсрочни протести, като първият от тях беше край търновското село Шереметя. Тогава поискаха оставки на ръководни кадри в агроведомството и повече пари, като разливаха мляко и гориха овчи кожи. Днес недоволството се пренася пред Министерския съвет.

„Не може да постигнем единомислие с ръководството на Министерството на земеделието и храните нито за увеличаване на ставките за овцевъдите и козевъдите в страната, нито за понасяне на отговорност за тежката криза, която се случва и в момента", каза лидерът на Асоциацията Симеон Караколев.

Протестът обаче раздели бранша. Останалите животновъдни организации се разграничиха от него и дори обвиниха Караколев, че търси провокация и отказва диалог. Очаква се към протестиращите днес да се присъединят и стопани от Ямболско, чиито животни бяха евтанизирани заради чумата.

Президентът Румен Радев ще посети община Болярово, която е най-засегната от чумата по дребните преживни животни. Той ще разговаря с местната власт за предприетите мерки за овладяване на болестта и за неразпространението й в съседните общини.
Въпреки заповедта на изпълнителния директор на Агенцията за безопасност на храните Дамян Илиев, в село Шарково остават живи 115 овце и кози. Вчера в първото засегнато от болестта в Ямболска област село Воден, бяха изплатени 190 хил. лева за обезщетения.


Снимка: БНТ

















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на стрес


Днес е възможно да сте изложени на по-високи нива на