Свързани новини

18.07.2018 09:33

Зам.-министър: Шефът на БАБХ е взел еднолично решение за избиването на животни

Видян 1356 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-после бе посочен персоналния отговорен за масовото избиване на животни в Ямболско - окончателното решение е разписано еднолично от директора на БАБХ инж.Дамян Илиев.


Решението за евтаназирането на животни се взема от Агенцията по храните - БАБХ. Докладва се в "Ди Джи Санте" (европейския орган по безопасността на храните и санитарния контрол – б.р.), от там идва становище, което се изпълнява. Това каза в сутрешния блок на БТВ зам.-министърът на земеделието, храните и горите Цветан Димитров.


Окончателното решение е разписано само от директора на БАБХ Дамян Илиев, заяви Димитров, като уточни, че то не е било съгласуване със земеделското министерство.


Димитров не можа да обясни, защо не е спазена инструкцията при борбата с тази болест, защо не са взети под внимание констатациите в доклада на експертите към Министерство на земеделието и храните.


Колегите от Агенцията по храните се позоваха най-вече на Световната здравна организация за животните, добави той.


По думите му избиването на животни е един от начините за действие при наличие по подобни опасни болести. Димитров каза, че не може да каже със сигурност дали това е било записано в решението.


Димитров призна, че е била допусната грешка, като хората не са били добре информирани за това, което предстои. Точно това беше грешката - нямаше индивидуален подход към хората. Трябваше поне на тези 20-30 човека, на които предстоеше това неприятно събитие... можеше поне с тях да се поговори - иска ли животни, не иска ли, какво..., каза Димитров и определи причината за случилото се като "слаба организация".


В интерес на истината, на нито едно място в докладите на българските или европейските институции не се препоръчва масово избиване на животни, стана ясно от разговора. Европейският орган не препоръчва това, Световната здравна организация - също. Решението е взето от Българската агенция за безопасност на храните и според Димитров то е било адекватно.


Пробата, дошла от Монпелие, категорично доказва, че има заболяване. Стремим се да овъзмездим труда на хората, за да могат да възвърнат нормалния си начин на живот. Вчера са преведени над 300 000 лв. обезщетения, уточни зам.-земеделският министър. Димитров обясни, че обезщетението може да бъде получено или по банков път, или в съответните кметства.


Има голям психологически стрес у хората. Колегите от ветеринарния сектор, искайки да изпълнят задълженията си, явно не го отчетоха, заяви Цветан Димитров. По думите му това се дължи на слаба организация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

водолей