Свързани новини

15.07.2018 08:47

Продължава евтаназирането на животни в Шарково

Видян 1939 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  И днес в ямболското село Шарково ще се евтаназират животни. Над три хиляди овце и кози бяха умъртвени през изминалите дни, предаде БНР.

В социалните мрежи се организира протест пред президентството по-късно днес срещу "избиването на животни в Странджа".  Кметът на Шарково Иван Апостолов заяви, че над петдесет души от Варна и Бургас са дошли да подкрепят жителите на селото срещу наложената им евтаназия. Ето каква е обстановката там:
"Има хора от Бургас, от Варна, които стачкуват, повече са от 50-60 човека някъде. Докторите са тука, полицията е тука. Хората са склонни вече и това да става, защото, нали разбирате, три дена напрежение, какъв стрес е за тях. Те говореха и пред министъра, че някои искат животни, други искат парична сума. Лошото е, че няма да свърши с нашето село, хайде него са го почнали, но животните, министърът е казал, че ще се унищожат. Министърът все пак успокои хората, разбраха се за цена на животните. От 200, със субсидиите, които получават, става някъде около 240 лв."
Кметът Иван Апостолов предупреди, че тепърва предстои евтаназия на животни в други села в Ямболско и Бургаско.
В село Шарково има десетки хора от страната, които са срещу евтаназията и инициират протести в столицата днес и в сряда. Един от протестиращите, Владимир Павлов, координатор на политическото движение "Възраждане" в Бургас, съобщи за "Хоризонт", че е арестуван за справка.
Министърът на земеделието Румен Порожанов обеща от понеделник да се изплащат компенсации в размер на повече от 200 лева или да се осигурят нови овце и кози.
"Поемам ангажимент, в момента, в който има био сигурност, те са тук три села, да осигурим животни със стада."
Животновъдите обаче са притеснени, че поминъкът им е обречен, тъй като са в рисков район. Изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев разясни, че ваксината е неприемлив вариант.
"Ако сложим ваксина, рестрикциите към държавата ще бъдат поне две години и то към цялата страна."
Левицата иска разследване и истината за убитите животни в Странджа, съобщиха от пресцентъра на БСП.  Левицата подчертава, че обезлюдяването е проблем не само на общините и на населените места, а проблем на националната сигурност, и настоява за програма Странджа-Сакар, разработена съвместно с местните общини.


Снимка Д. Стефанов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Анален сладострстник от Симитли 30.06.2019 14:08

    Ако сред главатарите на ОПГ ГЕРБ избухне епидемичен взрив от особено опасна инфекция (чума, вариола, холера, жълта треска и антракс – те обичат да се тъпчат със суджуци), тези ветеринари по същия способ трябва да ликвидират целия личен състав на ОПГ-то!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще