Свързани новини

13.07.2018 14:17

Нинова към Борисов: Защо скрихте постановление №144?

Видян 1882 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Политиката за миграцията е въпрос, който беше приоритет за председателството, но и въпрос за в бъдеще. Председателството приключи, а той тежи със страшна сила на Европа и България. За съжаление, този въпрос създаде много разнобои, разломи и противоречия. В момента стоят открити два въпроса- Какво да се прави с онези мигранти, които вече са на територията на ЕС? Как да се вземат мерки спрямо тези, които биха дошли в бъдеще?” Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова във въпрос към премиера Борисов. Тя добави, че е разумно да признаем, че през 2015 г. Германия и г-жа Меркел тежко сгрешиха, когато поканиха мигрантите да дойдат в Европа  и им обещаха светло  бъдеще. 


 „Освен бежанците от войната, към които международната общност и България поеха ангажименти, дойдоха и много икономически мигранти и такива- заради екологични проблеми.


Състоянието на ЕС по този въпрос е изключително тежко. В последните месеци от председателството, различни държави изразяваха различни позиции. Италия категорично отказа да приеме каквито и да е нови квоти за мигранти. Позицията на Вишеградската четворка отдавна е ясна – изграждане на стени помежду ни, вместо търсене на единство и съгласие в Европа. Напоследък позицията на Франция и Австрия се изостри и промени, включително и с изказвания на техни представители, че няма да приемат двустранни споразумения за връщане на мигранти”, обясни Нинова.  Тя добави, че в опит да спаси главата си и правителството си, Ангела Меркел е обявила, че има двустранни споразумения с 14 държави. „Някои от тях побързаха да отрекат. Премина се към решение да се правят бази или платформи в Африкански държави, за които те не знаеха и категорично отказаха”, каза още лидерът на левицата.   „Каква е позицията на България? Най-малкото непоследователна”, заяви Корнелия Нинова. Тя обяви, че от външния министър на Унгария е станало ясно, че у нас, Борисов изразява една позиция, а на Съвета- обратна позиция. Той казва, че  предложението на България за мигрантските квоти е притеснително и не се приема.


"С приетата от правителството на Борисов стратегия, на мигрантите се гледа като възможност да бъдат решени два проблема – демографския и да има работна ръка”, каза Корнелия Нинова.  Тя припомни, че преди години, от трибуната е огласила скандалното постановление №208. „Бихте ли уведомили българския народ, какво е постановление №144, което прие вашето правителство, касаещо мигрантите и какво пише в него?”, попита тя.


19' минути първи извади още преди 3 седмици скандалното Постановление №144, което правителството е приело на 19 юли 2017 г. В неговата наредба кметовете са задължават безплатно да настанят, да осигурят работа, социално, здравно и дори спортно обслужване на "бежанците" и техните семейства.


Председателят на БСП обяви, че в постановление №208 е имало срок, в който бежанците да се регистрират и да останат. „В новото №144, за което твърдя, че българското общество не е информирано, този ангажимент е отпаднал и всичко става безсрочно. Защо скрихте постановление №144, което дава повече  права на мигрантите отколкото на българския народ? В това постановление сте написали: „България осигурява заплащането на оказана болнична медицинска помощ за диагностика и лечение в лечебните заведения на лицата, които нямат доходи”, обяви тя. Корнелия Нинова попита още- плаща ли държавата на българските граждани, които нямат доходи здравеопазването или- който има плаща, който няма умира? „Не сме против човешките права и международните правни норми, но сме за правата на българския народ и българския национален интерес”, категорична бе Корнелия Нинова.


     


Във връзка с въпроса на лидера на БСП, ПГ на „БСП за България” внесе проект на решение за разискване до  министър-председателя на Република България Бойко Борисов относно политиката на правителството по въпросите на миграцията в България и Европа. В документа социалистите предлагат  парламентът да излезе със следните решения:


    1. Възлага на Министерския съвет да приеме решение срещу обратното приемане на мигранти в България, в това число срещу сключването на двустранни споразумения с други държави – членки на Европейския съюз.


    2. В срок до 30.09.2018 г. Министерският съвет да представи пред Народното събрание предложенията на България за реформа на т.нар. Дъблинска система за прием на бежанци и конкретно на  Регламент (ЕС) № 604/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 26 юни 2013 г.


     Председателят на парламента насрочи разискването за следващия петък.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни