Свързани новини

12.07.2018 09:43

Имотните декларации на напусналите властта и висши чиновници ще бъдат скрити

Видян 2065 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Властта ще направи поредна крачка към намаляване на прозрачността. Декларациите за имотите и за конфликт на интереси на хората, които са заемали висши държавни длъжности, ще бъдат скривани, когато те излязат от властта, съобщава СЕГА. Така за обществото ще остане тайна, ако политик или магистрат внезапно забогатее след напускането си.


Това следва от становище на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) до Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, която се занимава с декларациите (КПКОНПИ). От КПКОНПИ поискаха становището заради общия еврорегламент за данните (GDPR), който влезе в сила на 25 май.


В момента на сайта на Сметната палата, която доскоро водеше регистъра на имотните декларации, могат да се открият и документи на магистрати, депутати, министри, съдии, прокурори и други, които вече не са на публична длъжност. Те обаче скоро ще бъдат скрити и данните за почетния председател на ДПС Ахмед Доган например вече няма да са достъпни.


Становището на КЗЛД за свалянето на декларациите от онлайн регистрите е доста витиевато написано, но от КПКОНПИ казаха пред "Сега", че става дума за всички декларации на всички хора в трите власти. От там обясниха, че когато старият публичен регистър се интегрира в новия, от него ще бъдат премахнати декларациите на хората, които вече не са във властта. Ще се вижда само, че някой е подал декларация, но не и какво е съдържанието й. От КПКОНПИ напомниха, че по закон декларации се подават и година след напускането на публичната длъжност.


Според комисията за личните данни на чиновниците по ниските етажи трябва да се публикуват само декларациите за конфликт на интереси, без имотните.  От тази година дори най-дребните служители в администрацията са принудени да декларират имотите си и да отговарят на въпроси имат ли яхти и самолети.


Според адвокати скриването на декларациите след напускане на публичната длъжност накърнява правото на достъп до обществена информация.


"Да се прилага това за висшите длъжности е особено вредно за обществения интерес", каза пред Сега адвокат Александър Кашъмов, който е начело на правния екип на Програма достъп до информация. Според него не може да се слага знак за равенство между чиновниците и висшите държавни постове: "Позициите по върховете, особено политическите, съсредоточават много по-голяма власт. При държавните служители надделява защитата на личните данни, а при висшите надделява публичният достъп."



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

рак