Свързани новини

10.07.2018 12:32

Радев: Протестите на майки на деца с увреждания налагат бързи законови решения

Видян 1676 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази кръгла маса съвпада с периода на протести на майките на деца с увреждания. Към тях трябва да бъдем дълбоко съпричастни като общество, те изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти. Това каза президентът Румен Радев на откриването на кръгла маса на тема: „Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, предаде агенция „Фокус“.


„Бидейки солидарен с майките, искам да заявя, че целта на този форум е да постави много по-глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в обществото ни“, обяви той.


„Можем да говорим за пълноценна интеграция, когато преодолеем ред психологически бариери“, посочи президентът. „Когато има такава изградена обществена среда, в която децата с увреждания да постъпват в детска градина наравно с другите, да учат в училища и висши учебни заведения наравно с другите, да се реализират на пазара на труда наравно с другите“, заяви Румен Радев.


Осигуряването на пенсия или лична помощ на хората с увреждания е задължително, но е изпълнение на обществен, а не на морален дълг, изтъкна президентът.


Дългът ни като общество съвсем не е в осигуряването на пенсия или лична помощ на хората с увреждания. Това е най-лесният начин да бъдат изключени, заяви той. „Критерият за пълноценната интеграция на хората с увреждания е трудовата им заетост“, обяви Румен Радев.


„Според данните към юни около 445 хил. са гражданите в България, които получават пенсия за трайно намалена работоспособност, малка част от тях работят на трудови договори“, посочи той.


„Хората с увреждания могат и са доказали, че развиват редица други качества умения и таланти. Могат да бъдат отлични служители и работници. Имаме добри примери“, изтъкна държавният глава. „Само заедно, дебатирайки проблемите, можем да ги решим“, коментира той.


„Призовавам медиите за популяризиране на добрите примери, има много такива. Нека да популяризираме добрите практики, да даваме шанс, да бъдем по-толерантни, човечни и по отворени. Да мислим единно, като общество“, заяви Румен Радев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби