Свързани новини

10.07.2018 12:07

Дончев: Трусове в коалицията няма, по-скоро вибрации

Видян 1053 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вицепремиерът Томислав Дончев успокои за стабилността на управляващата коалиция и посочи, че няма трусове и предпоставки за предсрочни избори. По думите му има леки вибрации, като от движещо се превозно средство.


„Няма как в коалицията всички да сме на един акъл и дори е подозрително всички да мислят едно и също, това значи, че са се наговорили. Дори при конфликт и размяна на реплики това е по-честният формат”, посочи Дончев.


По повод акциза върху бездимните цигари, станал повод за размяна на реплики между управляващите, той посочи, че трябва баланс. „Акцизът е специален тип вземане, базирано на това, че стоката е вредна или луксозна. Ако бездимните цигари са по-малко вредни, то не бива да имат същия акциз като тютюна за пушене. Има държави, в които бездимните цигари са 30 на сто от пазара. Има прогнози, че могат да минат и 50 на сто”, посочи той.


Рано е да се даде оценка за председателството, заяви още вицепремиерът и добави, че някои от по-дългите процеси, които са стартирали ще дадат оценката. „Например европейската перспектива за Западните Балкани, многогодишната финансова рамка, кохезионната политика - ще се види в следващите месеци”, заяви той.


„Председателството не е само на правителството, а на България. Институциите, от които е имало нужда винаги са били канени. Не се сещам в кои формати е трябвало да присъства президентът”, посочи Дончев по повод критиката на левицата, че държавният глава е бил изолиран от събитията.


По повод трагичния инцидент на строежа на новото Народно събрание и фирмата, свързана със зам.-министъра Султанка Петрова той посочи, че случаят трябва да се провери от прокуратурата. „Доколкото знам тя се занимава и с инцидента, и с въпросния договор и разбирам, че от формална гледна точка конфликт на интереси няма”, каза той.


По повод китайските инвестиции той посочи, че е против едномерния ентусиазъм. „Имаме 16+1 формат, той има и политическа част и инфраструктурна част и всичко е свързано с по-интензивна търговия и диалог между Азия и Европа. Китай е огромна икономика с огромни възможности и огромен финансов ресурс. Опитваме се да не го правим само на база кредити. Кредит или участие на китайска компания като подизпълнител не е инвестиция. Инвестиция е когато инвеститорът поеме част от  риска”, коментира Дончев с уточнението, че от китайската страна имат готовност да работят така.   


Логиката е когато има инвеститор, без значение по кой режим минава, той поема част от риска, добави Дончев и допълни, че е възможно строителството на Белене на база реакторите, които притежаваме и е говорено за тунел под Шипка.


Реформата в администрацията върви, но някои усилия не се виждат веднага. Сега се работи по свързаността между администрациите и по думите му има амбицията до края на годината администрациите от всякакъв тип да комуникират електронно. Той уточни, че има 7 проблемни общини от общо 250.


По повод отпадането на удостоверителни документи Дончев заяви, че там има тежка съпротива.


Предвижда се когато главен секретар или дори министър не изпълнява вълните на модернизацията да има правото да бъде наказван и дори уволнен.


По повод сблъсъка в Ботевград между роми и полицаи и пост на съпругата му Светлана в социалните мрежи, той коментира, че полицай не може да се бие и това е директна провокация към държавата.


Те вървят по тънък лед - да си свършат работата, да опазят себе си и колегите си и да не упражнят полицейско насилие.”



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва

Ще ви се струва, че нищо не е както трябва. На това