Свързани новини

10.07.2018 10:28

Въпросите около смъртта в двора на Партийния дом стават все повече

Видян 2327 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приходите на охранителната фирма "Дефанс консулт", свързана със зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова, са скочили близо осем пъти, откакто тя е във властта, пише Капитал.


Дружеството попадна в светлината на прожекторите, след като стана ясно, че служителят на "Дефанс консулт" Даниел Тасев е загинал в петък срещу събота при неясни обстоятелства. Тялото му е намерено в шахта в събота вечерта в двора на Партийния дом.


Въпреки че сградите на парламента (на площадите Народно събрание и Александър Батенберг) се охраняват от МВР и НСО, фирмата "Дефанс консулт" е била наета през април 2017 г. от дружеството, което изпълнява преустройство на Партийния дом.


Казусът повдигна редица въпроси за потенциален конфликт на интереси и корупционни практики. В понеделник от БСП поискаха оставката на Петрова, която е зам.-министър от квотата на ВМРО.


Фирмата "Дефанс груп" не е сред известните имена в бранша. Тя е основана под името "Дефанс ГП" през 2002 г. от съпруга на Султанка Петрова - Петю Петров, и колегата му Йордан Генов. От решения на комисията по досиетата се вижда, че хора с идентични три имена са били щатни служители на Държавна сигурност в Златица.


През 2003 г. Йордан Генов излиза от дружеството и Петю Петров става едноличен собственик и управител, който през 2010 г. дарява дяловете си на съпругата си Султанка Петрова и дъщеря им Мария. Когато през октомври 2014 г. Султанка Петрова е избрана за народен представител, тя продава своите дялове на дъщеря си на номинална стойност. В началото на 2017 г. Мария Петрова прехвърля фирмата на Филип Чипев, който заяви в ефира на bTV в понеделник, че е баща на децата ѝ.


От достъпните в Търговския регистър финансови отчети на "Дефанс консулт" се вижда, че от 2007 до 2015 г. фирмата няма приходи, през 2016 г. те вече са 166 хил. лв., а през миналата година скачат до 845 хил. лв.


Султанка Петрова, която ръководи женската организация на ВМРО, е избрана за депутат в края на 2014 г. Реконструкцията на Партийния дом беше възложена в края на 2016 г. Стойността на поръчката е 18 млн. лв.


Съпругът ѝ Петю Петров има друга охранителна фирма - "Дефанс секюрити", в която са осигурени около 70 души. От финансовите отчети на това дружество се вижда, че за разлика от "Дефанс консулт" то има редовни приходи.


В репортаж на bTV Султанка Петрова казва, че мъжът ѝ работи на високо ниво във фирмата. Тя казва: "Не е собственик мъжът ми на фирмата, той ѝ е управител." (Какъвто той не е поне от 2010 г., ако се вярва на Търговския регистър - бел. ред.)


Зам.-министър Петрова разказа още, че в петък вечерта, когато най-вероятно е станал инцидентът, съпругът ѝ е бил на портала на обекта, където е разговарял със служители на НСО.


Признанието на Султанка Петрова, че мъжът ѝ е управител на фирмата, е още едно потвърждение, че Филип Чипев най-вероятно е номинален собственик и управител на "Дефанс консулт". Пред bTV Филип Чипев казва, че Петю Петров е негов пълномощник и помага "с каквото може".


От думите му стана ясно още, че "Дефанс консулт" са упражнявали охрана само през нощта. Фирмата му била ангажирана от строителя през април 2017 г. - месец преди Султанка Петрова да стане зам.-министър на труда и социалната политика.


Той обясни, че фирмата му е "наета от строителя", а после уточни: "Строител, с който работим от години насам. За когото охраняваме много обекти." Думите на Чипев влизат в конфликт с два факта - "нулевите" отчети на "Дефанс консулт" до 2016 г. и обстоятелството, че той не работи от години във фирмата, а от януари 2017 г.


Минута след този коментар Чипев заявява пред bTV коренно различно нещо: "Ние нямаме абсолютно нищо общо с фирмата, която е спечелила обществената поръчка. Тя е можела да избере всяка друга фирма да охранява този обект."


Потърсен на мобилния му телефон от "Капитал", Чипев не отговори на обажданията. От пресцентъра на МТСП отказаха да ни свържат със зам.-министър Султанка Петрова и поискаха да ѝ изпратим писмени въпроси, на които така и не получихме отговор.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на