Свързани новини

10.07.2018 10:12

България НЕ Е с най-ниски данъци в Европейския съюз

Видян 2938 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    "Мнението за най-ниски данъци в ЕС у нас се затвърждава сред хората и от постоянното повтаряне от страна на управляващите. Последното изказване дойде лично от премиера, който потвърди това схващане в контекста на темата за акциза на бездимните цигари", пише ЕКИП.
Данъците, които вълнуват най-много хора са, които директно биват вземани от дохода им ежемесечно. Реалната данъчна тежест, която понася всеки от нас включва социалните осигуровки (тези „за сметка на работодателя“ и тези „за сметка на работника“), данък общ доход и данък добавена стойност.
Белгийският икономически институт Молинари (The Institut économique Molinari – IEM) е направил сравнение на реалната данъчна тежест в 28-те страни от ЕС. У нас общото облагане на доходите е изчислено на 38.39%. За сравнение, в Кипър е 23.40%, а във Великобритания – 35.08%. Известната с високи данъци Дания, има съвсем малко по-голяма от нашата данъчна тежест – 41.41%.

Друга широкоразпространена заблуда е, че тук плащаме най-нисък данък добавена стойност. Пет държави са със по-ниско облагане на добавената стойност, а още пет са с равно на това в България – 20%.
Но стандартната ставка не показва цялата картина при облагането. Ето няколко примера: Белгия – 6% ДДС върху храни, фармацевтични продукти, книги и др.; Германия – 7% ДДС върху храни, социални услуги, транспорт на пътници и др.; Франция – намаление до 2.1% ДДС върху храни и фармацевтични продукти, до 5.5% за книги и водни запаси и др. За различните стоки и услуги ставките могат да бъдат намалени до 3% в Люксембург, до 4% в Испания и Италия, 5% в Унгария, Великобритания, Ирландия, Румъния и други.
Корпоративният ни данък наистина е един от най-ниските в Европейския съюз, но, отново, има и по-ниски. От 2017 г. Унгария въведе облагане на компаниите със ставка от 9%. Най-ниска ставка, обаче, предлага Естония. Там, от 2000 г., корпоративният данък върху неразпределената печалба е 0%. В балтийската държава данък се начислява само върху частта от печалбата, която е дистрибутирана към собствениците.
Облагането на компаниите в България има и друго измерение, освен корпоративния данък. Бизнесът е обложен с голям брой такси, които са определяни от експертите като „скрити данъци”. За периода 2014-2016г. нарастването на тези такси е 40%, а само през 2017 г. над 7%.

В последните седмици беше повдигнат отново дебатът за акцизите на тютюневите изделия – този път за облагането на бездимните цигари. Европейската комисия изчислява: България не само, че не е с най-ниско облагане, а напротив – то е сред най-високите – 68.69%. Само 5 държави имат по-голяма ставка от тази, която се прилага у нас.
Статистиката показва, че данъците в България не са най-ниски в Европейския съюз.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    ДНЕС ОТ 22 ЧАСА ИЗВЪНРЕДНО ПРЕДАВАНЕ „ЕВРОДИКОФ“ ЗА КЪЩАТА НА ЛЮБОВНИЦАТА НА БОЙКО БОРИСОВ! /ВИДЕО!/

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв